1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Euroviisujen boikotointi ei saa kannatusta

Azerbaidzhanin ihmisoikeustilanne puhuttaa, mutta boikottiin ei ryhdytä.

Poliisi on pidättänyt mielenosoittajia Azerbaidzhanissa Euroviisujen alkaessa. Kuva: Reuters

Euroviisut käynnistyvät ensimmäisellä semifinaalilla. Azerbaidzhanin ihmisoikeustilanne herättää keskustelua, mutta kisojen boikotointi ei kuitenkaan ole saanut kannatusta.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty julkisti keväällä kampanjan, jossa aiemmat euroviisuedustajat vaativat sananvapautta Azerbaidzhaniin sekä mielipidevankien vapauttamista.

Toinen ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch vaati boikotoimaan Bakun kisoja.

Yleisradioyhtiöt pitävät politiikan poissa laulukilpailuista

Euroviisuja järjestävässä Euroopan yleisradioliitossa EBU:ssa Azerbaidzhanin ihmisoikeustilanteesta on keskusteltu, mutta politiikka on haluttu pitää laulukilpailun ulkopuolella.

Yleisradioyhtiöt voivat kuitenkin nostaa asiaa esille muissa ohjelmissaan kuten uutisissa.

- Euroviisujenkin yhteydessä pidetään huoli siitä, että raportoimme kiinnostavasta maasta kaikki erilaiset asiat mahdollisimman hyvin journalistisesti, myös ne kriittiset kysymykset, sanoo Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen.

Euroopan parlamentilla vaatimuksia

Euroopan parlamentissakin Azerbaidzhanin ihmisoikeusasiat ovat tulleet esiin, kun maan ja EU:n välistä yhteistyösopimusta esimerkiksi energiakaupasta ja viisumihelpotuksista on hiottu.

Sopimuksen esittelijänä toimii suomalainen europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki.

- Me vaadimme poliittisten vankien vapauttamista, sananvapautta, ilmaisuvapautta ja sitten aivan rehellisiä vaaleja, sanoo europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki.

Euroviisujen kansainvälisen näkyvyyden myötä Azerbaidzhanin ihmisoikeustilanteen uskotaan jopa paranevan.

- Sinne tulee satoja toimittajia, jotka kertovat Azerbaidzhanista ja tämä ei voi olla kuin hyvä asia, koska silloin kun maasta tiedetään enemmän niin silloin osataan kiinnittää oikeanlaisiin asioihin huomiota, huomauttaa Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen.