Salolainen: Suomi niin lähellä Natoa kuin olla voi

Suomi Ruotsin kanssa samoilla linjoilla. Yhteistyöstä Naton kanssa kaivataan eduskuntaan avointa keskustelua.

Kotimaa
Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Pertti Salolainen
YLE

Ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtajan Pertti Salolaisen (kok.) mukaan Suomi on nyt niin lähellä Natoa kuin vain olla voi ilman, että Suomi on sotilasliitossa jäsenenä.

Salolainen korosti Ylen radio 1:n Ykkösaamussa, että Nato haluaa olla lähemmässä yhteistyössä sellaisten maiden kanssa, joilla on ollut jotakin annettavaa yhteisissä hankkeissa ja Suomi kuuluu tähän joukkoon.

- Ehkä Suomessa ei ole tiedostettu sitä kuinka laajasti olemme jo tähän asti osallistuneet Naton harjoitustoimintaan. Meillä on Ruotsin kanssa täsmälleen samanlainen linjaus Naton suhteen. Kun jäseneksi pyrkiminen on tällä hetkellä poliittisesti kuollut asia, niin silloin lähtökohtana on, että olemme muuten niin lähellä kuin ikinä voimme olla Naton yhteistyössä kaikissa aktiviteeteissa olematta jäsen, Salolainen sanoi.

Puolustusvaliokunnan varapuheenjohtajan, keskustan Seppo Kääriäisen mukaan eduskunnassa olisi paikallaan keskustella avoimesti Suomen ja Naton välisestä suhteesta.

- Olemme tulleet sellaiseen tilanteeseen, että nyt on paikallaan keskustella eduskunnassa ja selontekoa valmisteltaessa, että mikä on todellisuudessa Naton ja Suomen välinen suhde. Jäsenyyttä ei aiota hakea, mikä on oikea ratkaisu, mutta olemme liikkuneet likelle yhteistyötä, Seppo Kääriäinen sanoi Ylen radio 1:n Ykkösaamussa.

Sekä Salolaisen että Kääriäisen mukaan Naton ydinryhmään kuuluminen hyödyttää Suomen omaa puolustuskykyä. Kääriäinen perustelee hyötyjä sillä, että osallistumalla kansainväliseen kriisinhallintaan ja rauhanturvaamiseen, huolehditaan samalla myös oman maan turvallisuudesta.

- Toinen syy on se, että tällä rauhankumppanuusyhteistyöllä pyritään pitämään kansallinen puolustus ajantasalla, Kääriäinen totesi.