1. yle.fi
  2. Uutiset

Nokkonen maistuu ja hoitaa

Uuden satokauden ensimmäisiä ruoka-aineita on nokkonen. Sen sanotaan muun muassa parantavan potenssia ja lisäävän hiustenkasvua.

luonto
Nokkosia
Yle / Anne Savin

Frantsilan tilalla Hämeenkyrössä kasvaa useita hehtaareita istutettua nokkosta.

- Nokkosesta täytyy osata ottaa kiinni nätisti ylöspäin, opastaa yli 30 vuotta luonnonyrttejä viljellyt Virpi Raipala-Cormier.

- Jos ottaa yläpuolelta alas, se polttaa.

Fratsilassa nokkoset kuitenkin kerätään yrttipoimurilla.

Kotikerääjää Raipala-Cormier muistuttaa keräyspaikoista. Vessojen läheltä tai edes saunan takaa ei nokkosta kannata kerätä, sillä se imee itseensä raskametalleja ja nitraatteja.

Parhaimmillaan nokkonen on aurinkoisena aika kerättynänä.

Muhennokseen ja teehen

Monia tärkeitä ravintoaineita sisältävä rikkaruoho ansaitsisi päästä kitkemisen päätteeksi ruokapöytään.

- Perinteisten nokkoslettujen ja nokkos-pinaattikeiton lisäksi nokkonen sopisi ohramuhennokseen, keittoihin, wokkiin, teehen, sämpylöihin ja oikeastaan mihin vain leipään, sanoo Virpi Raipala-Cormier.

- Tiedän ihmisiä, jotka käyttävät nokkosta jopa pullassa!

Nokkosessa on paljon hivenaineita, vitamiineja, rautaa ja piitä. Siitä saa kalsiumia kolme kertaa enemmän kuin maidosta, rautaa seitsemän kertaa enemmän kuin pinaatista ja C-vitamiinia viisi kertaa enemmän kuin appelsiinista. Raipala-Cormierin mukaan nokkonen lisääkin puhtia.

Hiuksille ja ruuansulatukselle

Antiikin Kreikassa nokkonen oli kunnon parantaja ja lemmenlääke, Roomassa taas lämmitin ja potenssipiiska. Hiusten huuhteluun nokkosvettä käytetään edelleen.

Nokkosen sanotaan nopeuttavan hiustenkasvua, estävän hiustenlähtöä, hilseen muodostumista ja rasvoittumista. Tosin vaaleat hiukset saattavat saada vihertävän lisävärin.

Nokkonen on myös tuttu nesteenpoistajana ja ruuansulatuksen edistäjänä. Sen sanotaan myös irrottavan limaa hengitysteistä ja auttavan heinänuhaan ja allergioihin.

Jos on nokkosella käyttötapoja, löytyy myös nimiä. Se tunnetaan muun muassa nokilaisena, nokkoskaalina, vihreänä kaalina, vihantakaalina ja viholaisena.

Lue seuraavaksi