Puolet australialaisista sulkisi rajat kaikilta muuttajilta

Maahanmuuttoon kielteisesti suhtautuvien australialaisten määrä on kasvanut selvästi. Alle kolmannes katsoo, että muuttajat ovat Australialle hyödyksi.

Ulkomaat

Yli puolet australialaisista katsoo, että Australiassa on liian paljon asukkaita ja maahanmuutto tulisi lopettaa, kertoo tuore kysely. Luku on kasvanut kymmenen prosenttiyksikköä seitsemän vuoden takaisesta kyselystä.

Australialaisen The Daily Telegraph -lehden teettämässä kyselyssä kaksituhatta australialaista otti kantaa maahanmuuttoon. Heistä 51 prosenttia kieltäisi sen kokonaan. Enää 32 prosenttia oli sitä mieltä, että maahanmuuttopolitiikkaa tulisi höllentää. heidän mielestään uudet tulijat tekevät Australiasta mielenkiintoisemman maan. Vuoden 2005 kyselyssä sillä kannalla oli noin puolet australialaisista.

Asiantuntijat arvelevat muutoksen johtuvan työpaikkojen menettämisen pelosta kansainvälisten talousongelmien vuoksi. Maassa jo asuvia, etenkin suurten kaupunkien esikaupunkien asukkaita, harmittaa myös asuntojen hintojen jyrkkä nousu ja julkisten palvelujen pulmat käyttäjien määrän kasvettua.

Pienestä pakolaismäärästä tuli suuri vaalikysymys

Australiassa on 23 miljoonaa asukasta. Vuosikymmen sitten luku oli 19,6 miljoonaa. Hallituksen maahanmuutto-ohjelmassa on kesäkuussa päättyvän vuoden aikana tilaa 185 000 tulijalle. Lisäksi maa on luvannut ottaa vastaan vajaat 14 000 pakolaista humanitaarisista syistä. Tänä vuonna Australiaan on tullut runsaat kolmetuhatta venepakolaista.

Vaikka pakolaisten määrä on moniin muihin maihin verrattuna pieni, pakolaispolitiikka nousi yhdeksi pääkysymyksistä toissa vuoden vaaleissa. Sekä hallitus että oppositio sano leikkaavansa maahanmuuttajien määrää, joka oli yltynyt Australian ryhdyttyä toden teolla houkuttelemaan ammattitaitoista työvoimaa.

Työväenpuoluetta edustanut pääministeri Kevin Rudd oli asettanut vuoden 2050 väestötavoitteeksi 36 miljoonaa. Hänen seuraajansa ja puoluetoverinsa Julian Gillard kiiruhti sanomaan, että luku on liian suuri, mutta ei esittänyt omaa tavoitetta.

Australiassa on vain pari prosenttia alkuperäisväestöä

Koko valkoisella väestöllä on Australiassa maahanmuuttajajuuret, eivätkä ne ole kovin pitkät. Ensimmäiset eurooppalaiset asettuivat Australiaan 1700-luvun lopussa.

Pian sen jälkeen maahan alkoi tulla vastahakoisia muuttajia, kun Britannia perusti sinne rangaistussiirtoloitaan. Muutto yltyi 1800- ja etenkin 1900-luvulla toisen maailmansodan jälkeen, jolloin muuttajia oli miljoonittain.

Historioitsijat ovat arvioineet, että siirtolaisuuden sadan ensimmäisen vuoden aikana kaksikymmentätuhatta ihmistä kuoli eurooppalaisten vallatessa asuinalueita alkuperäisasukkailta. Valtaosa uhreista oli aboriginaaleja. Perinteiset elintapansa menettäneet aboriginaalit ovat tänä päivänä valtaosin köyhää alaluokkaa ja heitä on väestöstä vain pari prosenttia.