1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Pernilla: "Olen täällä laulajana, en kommentoimassa ihmisoikeuksia."

Azerbaidzhan toivoo viisujen lisäävän maan tunnettavuutta. Maa on käyttänyt Euroviisuihin kymmenen kertaa enemmän rahaa kuin Suomi aikoinaan.

Tänä vuonna Suomen euroviisukappaleen lauloi Pernilla Karlsson. Hän voitti edustuspaikan ensimmäistä kertaa järjestetyssä UMK:ssa. Kuva: ESC

Azerbaidzhan on käyttänyt valtavasti rahaa Bakun länsimaalaistamiseksi ja se toivoo viisujen lisäävän maan tunnettavuutta. Euroviisujen järjestämistä Azerbaidzhanissa on arvosteltu maan ihmisoikeusrikkomusten takia.

Maa on käyttänyt noin kymmenen kertaa enemmän rahaa Euroviisujen järjestämiseen kuin mitä viisut maksoivat aikoinaan Helsingissä.

Toiveena myös olympialaiset

Bakulaisille on tärkeää, että viisut lisäävät Azerbaidzhanin tunnettavuutta. Azerbaidzhan havittelee myös vuoden 2020 olympialaisia.

- Euroviisut nostavat meidät kansainväliselle tasolle, eurooppalaisten maiden joukkoon. Viisujen ansiosta koko maailma kuulee meistä, sanoo Sevdaksi esittäytyvä nainen Euroviisu-juhlinnoissa kadulla.

Paikalliset ihmiset ovat viisuvieraille hyvin avuliaita ja jopa poliiseja on kehotettu hymyilemään.

Pernilla ei ota kantaa

Suomen euroviisuedustaja Pernilla ei halua ottaa kantaa Azerbaidzhanin ihmisoikeustilanteeseen. Hän sanoo olevansa paikalla laulajana eikä voi kommentoida muuta. Pernilla kertoo kuitenkin olevansa tietoinen vaikeuksista.

- No, tämä on hyvin erilainen paikka. Ihmiset on tosi iloisia mun mielestä, muotoilee Pernilla Karlsson.

Suomalaiset viisufanitkin ovat kuitenkin olleet huolissaan Azerbaidzhanin tilanteesta.

Muutama päivä sitten euroviisujen vanhin nettisivusto hakkeroitiin ja sivuille ilmestyi viesti, jossa sanottiin, että homot eivät ole tervetulleita Azerbaidzhaniin.

- Vaikka kaikki on nyt valoisaa, niin viisut kun on ohi, meno jatkuu täällä samanlaisena kuin ennen viisuja, sanoo suomalainen Euroviisu-fani Liisa Haavisto Bakussa.