1. yle.fi
  2. Uutiset

Lohikäärmeen lähtö avaruuteen onnistui toisella yrittämällä

Ensimmäinen kaupallinen avaruusalus yrittää telakoitua kansainväliseen avaruusasemaan. Tavoitteena on säännöllinen rahti- ja henkilöliikenne.

Ulkomaat
SpaceX raketti lähdössä avaruuteen.
Yhdysvaltalaisen SpaceX-yhtiön Dragon-kapseli eli lohikäärme lähti Falcon-raketin nokassa Floridasta tiistaina aamupäivällä Suomen aikaa. Avaruusalus yrittää telakoitua kansainväliseen avaruusasemaan.

Kansainväliselle avaruusasemalle ISS:lle on laukaistu kaikkien aikojen ensimmäinen kaupallinen lento. Yhdysvaltalaisen SpaceX-yhtiön Dragon-kapseli eli lohikäärme lähti Falcon-raketin nokassa Floridasta tiistaina aamupäivällä Suomen aikaa.

Jos ohjelma onnistuu, Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa toivoo sen johtavan säännölliseen kaupalliseen liikenteeseen ISS:lle. Ensimmäisellä lennolla mukana on tonnin verran lastia mutta ei ihmisiä.

Dragon oli lähtövalmis jo viikonloppuna, mutta laukaisu peruttiin viime hetkellä teknisen ongelman vuoksi. Tiistaina kaikki oli kunnossa, ja Dragon pääsi ampaisemaan matkalle, jonka määränpäässä odottaa onnistuessaan telakoituminen ISS:ään.

Aseman konekouran on määrä napata Dragon otteeseensa ensi perjantaina, kun kapseli on ensin osoittanut telakoitumiskelpoisuutensa muun muassa lentämällä vain 2,5 kilometrin päästä aseman alta. Se ei ole helppo temppu, sillä ISS kiitää avaruudessa 27 000 kilometrin tuntivauhtia.

Nasa haluaa eroon Venäjän palveluksista

Nasa, joka rahoittaa ohjelmaa osittain, pitää ensilentoa vasta mielenkiintoisena kokeena. Nasa toivoo, että joidenkin vuosien kuluttua kaupalliset yhdysvaltalaisyhtiöt voivat ottaa hoitaakseen rahdin ja miehistöjen kuljettamisen avaruusasemalle.

Nyt Nasa maksaa jokaisesta astronautista Venäjän avaruushallinnolle, jonka Sojuzit ovat ISS:n ainoa fyysinen yhteys Maahan. SpaceX on luvannut, että matkalipun hinta putoaa alle kolmannekseen Venäjän laskuttamasta 63 miljoonasta dollarista, kunhan seitsenpaikkainen Dragon aloittaa miehitetyt lentonsa.

Nasa itse panostaa uuteen ohjelmaan, jossa tehtäisiin ensin miehitetty lento Kuuhun ja viime kädessä Marsiin. Rahti- ja henkilöliikenne ISS:ään Nasalta loppui viime vuonna, kun ikääntyneet avaruussukkulat jäivät Maahan.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi