Hyppää sisältöön

Tutkija: Islannin ilmavalvonta voisi herättää Venäjän kokeilunhalun

Ulkopoliittisen instituutin tutkijan mukaan Suomen osallistuminen Islannin ilmavalvontaan on merkittävä päätös. Venäläiset voisivat nopeasti kokeilla Suomen voimankäyttösäännöksen rajoja.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak. Kuva: Yle

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternak uskoo, että venäläiset kokeilisivat hyvin nopeasti Suomen puolustusvoimien kynnystä käyttää voimaa, jos Suomi osallistuu Islannin ilmavalvontaan.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) sanoi aiemmin toukokuussa, että Suomen mahdollista osallistumista Naton alaiseen Islannin ilmavalvontaan on selvitetty hyvässä hengessä. Hänen mukaansa Suomi osallistuu toimintaan, jos kaikki Pohjoismaat osallistuvat myös.

- Uskon, että venäläiset haluaisivat hyvin nopeasti tulla katsomaan, mitkä ovat suomalaisten ja ruotsalaisten rajat. On kiinnostavaa, jos esimerkiksi jotain tapahtuisi, informoitaisiinko siitä Suomessa vai yritettäisiinko se vain peittää, ettei siellä nyt oikeasti mitään tapahdu, pohti Salonius-Pasternak Yle Radio Suomen Ajantasa-ohjelmassa.

Hän sanoi tiistaina, että päätös osallistumisesta Islannin ilmavalvontaan on monin tavoin merkittävä. Näin siksi, että se olisi selvä osoitus siitä, että Suomi keskittyy nyt enemmän yhteistyöhön Pohjoismaiden ja Naton kanssa kuin esimerkiksi EU:n. Hänen mukaansa pitäisi myös käydä keskustelua siitä, mikä on puolustusvoimien tehtävä.

- Islannin valvonta ei sovi kansalliseen puolustukseen, kriisinhallintaan tai viranomaisyhteistyöhön, joten pitääkö lisätä uusi tehtävä, joka on rajoja ylittävä turvallisuusyhteistyö, sanoi Charly Salonius-Pasternak.

Hän toivoo, että poliittiset päättäjät osoittavat, että yksityiskohdat on mietitty ja tiedostavat mahdolliset sotilaalliset ja poliittiset riskit. Hänen mukaansa tavalliset harjoituslennot ja sotakoneiden osallistuminen ilmavalvontaan ovat kaksi eri asiaa.

- Jos Islannin ilmatilan valvontalento nähdään harjoituslentona, niin tarkoittaako se sitten, ettei oltaisi valmiita minkäälaiseen muuhun toimintaan, mietti Pasternak.