“MPY:n rahat piti laittaa valokuituun”

Sulkavalainen yritysjohtaja ja hallitusammattilainen Kari Partanen on harmissaan, että alueellisten puhelinyhtiöiden rahat paloivat maailmalla maakunnallisen kuituverkon sijasta.

Yritystiedot
Kari Partanen ja Markku Vettenniemeä edustanut asianajaja Pekka Romo vaihtoivat ajatuksia MPY:n osuuskuntakokouksen tauolla.
Yritysjohtaja Kari Partanen ja asianajaja Pekka Romo.

Useiden yritysten toimitusjohtajana urallaan toiminut Kari Partanen on seurannut mielenkiinnolla alueellisten puhelinyhtiöiden kasvukipuja. Lankapuhelinverkon päälle rakennettu liiketoiminta on kännyköiden myötä supistunut ja tilalle on pitänyt hakea uusia liiketoimintamuotoja.

- Sekä Mikkelin että Savonlinnan tapaukset ovat aika yhteneväiset. Ne ovat törmänneet ekologisen lokeron etsimiseen ja se on firman muutosvaiheista se vaikein vaihe.

- Pitäisi panostaa entiseen liiketoimintaan ja samanaikaisesti uuteen. Pysyvät asiakkuudet ovat vaihtuneet projektikohtaisiksi asiakkuuksiksi, jotka pitää hakea tarjouskilpailun kautta. Toinen on alueellisen toimintaympäristön muuttuminen valtakunnalliseksi. Sitten vielä vanhat vakiintuneet tuotteet vaihtuvat alati muuttuviksi palvelupaleteiksi.

- On siinä haastetta hallitukselle ja yritysjohdolle kivuksi asti.

"Rahaa paloi aika reippaasti"

MPY kasvoi nopeasti ostamalla yrityksiä Itä- ja Etelä-Suomesta. Savonlinnassa strategia oli samansuuntainen. Molemmat ovat joutuneet maksamaan kipurahoja tappioiden muodossa.

Kari Partasen mielestä naapureiden olisi kannattanut tehdä tiiviimmin yhteistyötä.

- Yrityskauppojen vaihtoehtona on usein verkostoituminen. Mutta kun on rahaa näpeissä, se polttelee. Silloin herkästi maksetaan pyydetty hinta. MPY:lle kävi niin, että maksettiin korkeasuhdanteessa pyydetty hinta ja se pitäisi matalasuhdanteessa tienata takaisin.

Kokenut yritysjohtaja ei hätkähdä osuuskuntakokouksessa esille nostettuja erityistilintarkastusta tai hallituksen jäsenten ja johdon mahdollista korvausvastuuta.

- Ei ne ratkaise mitään. Tässä on kuitenkin ollut ammattilaiset asialla sekä johdossa että hallituksessa. Kovia osaajia ja tilintarkastajat ovat tarkastaneet

- Se minua eniten harmittaa, että rahaa on palanut aika reippaasti. Samalla rahalla olisi saatu rakennettua puolet Etelä-Savon maakaapelin runkoverkosta. Kun olisi kuitua maassa, olisi jotain konkreettista olemassa. Olisi viety kuitu eteläsavolaisiin koteihin ja vapaa-ajanasunnoille. Ei kuidun vetäminenkään ole kummoinen bisnes, sillä raha tulee pitkän ajan kuluessa takaisin.

Kari Partanen tyytyi osuuskuntakokouksessa esiteltyihin MPY:n lukuihin. Raskaimmat tappiovuodet näyttäisivät olevan takanapäin. Tältä vuodelta odotetaan jo 0,7 miljoonan euron voittoa.

- Huojentunein mielin lähdin kotiin. Yrityksellä on vankka tase eli paljon rahaa. Mutta etsikkoaika on käsillä. Rannikkoseudulla puolta pienemmät yritykset tekevät 1-2 miljoonan euron tulosta vuodessa. Ei osuuskuntakokoukset monta tällaista tule hyväksymään.

"Mokkulat eivät ole ratkaisu"

Kari Partasen mielestä Mikkelin ja Savonlinnan puhelinyhtiöiden pitäisi liittoutua ja hakea uusia liiketoimintamahdollisuuksia yhdessä.

- Jopa omistuksen tasolla kannattaisi miettiä yhteistyötä. Omankaan maakunnan resursseja tai markkinarakoja ei ole käytetty riittävästi. Kun vedetään kuitua talojen jakamoihin, sen jälkeen voidaan myydä palveluita yrityksille ja kotitalouksille.

- Mokkulat eivät ole ratkaisu tähän maakuntaan, sen myrskyt ovat osoittaneet. Kuitua maahan ja palveluja kuitua pitkin asiakkaille, Partanen toteaa.