1. yle.fi
  2. Uutiset

Nilkkapanta pitää rattijuopon kurissa

Vankilan sijasta panta jalkaan ja elintavat nuhteettomiksi. Elämä jatkuu lähes normaalina. Siinä uusi mahdollisuus esimerkiksi rattijuopumuksesta tai omaisuusrikoksesta tuomitulle. Uuden rangaistustavan pää on avattu muun muassa Keski-Pohjanmaalla.

valvontarangaistus
Valvontaan käytettävä panta nilkkaan kiinnitettynä
YLE

Marraskuussa mahdolliseksi tullut uusi valvontarangaistus tekee tuloaan Keski-Pohjanmaalle. Nilkkapantavalvontaan on jo tuomittu yksi henkilö, ja muutaman kohdalla oikeusprosessi on parhaillaan menossa.

Nilkkapanta mahdollista liikkumisen seuraamisen. Keski-Pohjanmaalla tuomitulle laatii viikkoaikataulun Rikosseuraamuslaitoksen Kokkolan toimipaikka.

- Rangaistukseen tulevalle tehdään tosi tarkka aikataulu. Siihen aikataulutetaan työmatkat ja työpäivät. Myös vapaaehtoiset asiat, kuten harrastukset, ja tietyt asiointiajat viikossa, sanoo rikosseuraamustyöntekijä Eeva-Liisa Luomala.

Pantavalvontaan tuomittu ei saa poistua kotoaan, muuten kuin hyväksytystä syystä. Viranomaiset voivat tehdä myös yllätyskäyntejä sekä kotiin, että työpaikalle. Häneltä edellytetään myös ehdotonta päihteettömyyttä, jota valvotaan testein. Rangaistukseen voidaan myös sisällyttää päihdekuntoutusta.

Rikosseuraamustyöntekijä Eeva-Liisa Luomalan mukaan täytäntöönpano on kiinni tuomitun omasta motivaatiosta.

- Rangistusvaihtoehtoon on suhtauduttu hyvin, jos tämä epäonnistuu, vankila on toinen vaihtoehto, sanoo Luomala.

Oikeusministeriön (siirryt toiseen palveluun)mukaan pantarangaistus antaa mahdollisuuden työ- tai opiskelupaikan ja samaten sosiaalisten suhteiden säilyttämiseen.

Lue seuraavaksi