Suomimuodin uudet lupaukset esittelyssä

Osana Helsingin designpääkaupunkivuotta tuodaan esiin uusia suomalaisia muotisuunnittelijoita. Heidän töitään voi katsella Ylellä suorana nähtävässä muotinäytöksessä.

kulttuuri
six designers in a row
From left: Elina Peltonen, Aliisa Närvänen , Saara Lepokorpi, Sasu Kauppi, Hanna Riiheläinen and Emilia HernesniemiJussi Nahkuri / Yle

Helsingin designpääkaupunkivuosi on nostanut tällä viikolla esiin suomalaista muotia. Perjantaina Helsingin Suvilahdessa järjestetään Näytös 2012, jossa esitellään neljää uutta vaatemerkkiä. Mukana ovat uudet mallistot Saara Lepokorvelta, R/H:lta, Sasu Kaupilta ja Ensaemblelta. Näytös on Aalto-yliopiston ja World Design Capitalin yhteistyötä ja se nähdään myös Yle Teema -kanavalla.

Näytöstä on ollut kokoamassa itsekin menestynyt vaatesuunnittelija Tuomas Laitinen.

- Mitä enemmän Suomesta ponnistaa uusia merkkejä, sitä enemmän luodaan mainetta Suomesta muotimaana, hän toteaa.

Laitinen uskoo, että kaikilla neljällä on potentiaalia menestyä kansainvälisesti.

- Osa on hivenen pidemmällä urallaan. Nämä suunnittelijat myös tukevat toisiaan. Halusimme näyttää, että meiltä ei tule vain yhden muotin mukaisia tekijöitä, Tuomas Laitinen sanoo.

Sasu Kauppi suunnitteli Suomen lipun uusiksi

Sasu Kaupin räväkkä unisexmallisto syntyi Suomen jääkiekkomaailmanmestaruuden myötä. Kauppi suunnitteli kuvitteelliselle kotimaiselle joukkueelle ja vastustajajoukkueelle vaatteet. Samalla hän suunnitteli myös uuden Suomen lipun. Kauppi uskoo, että Oversize-vaatteet löytävät käyttäjänsä niin miehistä kuin naisistakin.

- Mä teen sellaisia vaatteita, joita pidän itsekin. Mutta tällä hetkellä ehkä suunnittelen aasialaisille, koska he uskaltavat pukeutua rohkeasti. Minulla on paljon yksinkertaisia tuotteita, mutta kyllä mulla on se fiilis, että ihmiset kuitenkin ajattelee, että ne ovat räikeitä, Kauppi sanoo.

Saara Lepokorpi ammentaa 60-luvun Amerikasta

Saara Lepokorpi itse niin printit kuin monimutkaiset mekotkin. Hänelle inspiraationa toimivat naispuolinen Andy Warhol ja kuvataiteen 1960-luku Amerikassa.

- Minua kiehtovat siinä ajassa uudet materiaalit, kuten muovi ja sodan jälkeinen uusi aika, Lepokorpi kertoo.

Ensaemble kiinnostui rajantakaisesta Karjalasta

Vaatemerkki Ensaemblen muodostavat nuoret suunnittelijat Alisa Närvänen ja Elina Peltonen. Heidät toi yhteen kiinnostus mystiikasta ja rajantakaisesta Karjalasta. Ensaemblen mallistosta löytyvät muiden muassa soivat kengät.

- Kengät soivat ja se on myös osa tämän malliston ideaa. Shamanismi ja taikausko ovat tärkeimmät meidän suunnittelun taustalla vaikuttavista isoista ideoista, kaksikko kuvaa.

R/H on jo kerännyt huomiota ulkomailla

R/H -vaatemerkin takaa löytyvät Hanna Riiheläinen ja Emilia Hernesniemi. Kaksikko on lyhyessä ajassa saavuttanut nimeä ja kiinnostusta kansainvälisesti. Heidän uutta mallistoaan on esitelty Kööpenhaminassa omassa näytöksessä ja kontakteja on luotu yhdysvaltalaisiin jälleenmyyjiin.

- Suomessa meidän asiakkaamme on valveutunut ihminen, joka haluaa tietää, mistä vaatteet on peräisin ja arvostaa itseään ja muotia. Ulkomailla se on ennenkaikkea se visuaalinen, omintakeinen pohjoismainen linja, jolla me myymme, sanovat R/H:n Riiheläinen ja Hernesniemi.