Halaus kruunaa kukkien ojentamisen

Kuuluuko kaverin tyttären ylioppilaalle viedä kukkia, tiedusteli mies nettipalstalla. Tapakouluttajan mukaan kukkien antaminen ei ole koskaan väärin.

Kotimaa
Ruusu
Eila Haikarainen / Yle

Kukkakaupoissa valmistaudutaan tarjoamaan monenmoista kukkaa koulunsa päättäville ja valmistuville. Kutsun juhliin saanut saattaa olla epätietoinen, onko syytä vielä lahjan lisäksi viedä kukkia valkolakin saaneelle.

Useiden vuosien ajan hyviä tapoja eri puolilla Suomen maata opettanut tapakouluttaja Kaarina Suonperä kehottaa lakkiaisiin menevän palkitsemaan uuden ylioppilaan kukkatervehdyksellä.

- Ylioppilas on aina kukkien väärtti, mutta pakko ei ole tietenkään viedä. Ei tarvitse isoa kimppua viedä, yksikin kukka riittää, Suonperä opastaa.

Tapakouluttaja Suonperän mielestä kukkien viemisestä ei kannata tehdä suurta mörköä. Kukkien antaminen on aina paikallaan.

- Kukat ovat aina kohtelias ja huomaavainen ele. Kukat kertovat onnittelun vaikka ei tulisi onnitelleeksi. Halaus olisi myös hyvä vielä lisätä onnitteluun, tapakouluttaja neuvoo.

Kukkien kieli on vastustamaton

Kukan valinnassa on aina yksi helppo valinta. Ruusulla on rakkauden viesti, mutta se myös onnittelee samalla. Värien suhteen Suomessa ei ole niin vahvaa värisymboliikkaa ruusujen suhteen kuin esimerkiksi Keski-Euroopassa, toteaa tapakouluttaja Kaarina Suonperä.

- Keltaista en kuitenkaan suosittele vietäväksi, koska se on vihan ja kateuden symboli. Punainen on rakkauden symboli. Vaaleanpunainen ja valkoinen ovat hyviä vietäviä, koska ne eivät symboloi muuta kuin puhtautta ja positiivisia asioita.

Sinivalkoinen kukkakimppu Suomessa aina korrektia antaa juhlassa tai hautajaisissa. Jos ylioppilaalle ei halua antaa ruusua, suosittelee Suonperä oppineiden kukkaa.

Kukkia voi tapakouluttaja Kaarina Suonperä mielestä viedä myös esimerkiksi kun on menossa illallistamaan ystävien luokse.

- Kukkien kieli on vastustamaton. Tuskin on olemassa yhtään naista joka kieltäytyisi kimpun saamisesta. Sen verran vaaseja on kotona aina.