Kulttuuri rönsyää Louhiojalla

Yle Pohjois-Karjalan Viikon kylä-kiertue jalkautui tiistaina Enon kupeella elävälle Louhiojan kylälle aamupäivän ajaksi. Kävi ilmi, että Louhiojalla asuu mukavan paljon lapsia, Louhitalolla tapahtuu kulttuurin rintamalla melkoisesti ja yritystoimintakin työllistää kylän väkeä.

Louhitalon pihapiiristä ohi ajajia tervehtivät lasten kuvataideleirin synnyttämät hahmot. Kuva: Yle / Siru Päivinen

Paluumuutto ja uudisrakentaminen tuntuvat olevan päivän sanoja myös Louhiojan kylällä 30 kilometrin päässä Joensuusta. Uusia omakotitaloja rakentuu lapsiperheille ja koulun oppilasmäärä kohoaa vuosi toisensa perään.

Louhiojan alakoululla on Suvivirren soidessa 64 oppilasta, ja syksyn tullen koulutyön aloittaa yli 70 oppilasta. Lähivuosina rikotaan jo 90 oppilaan raja, joten lakkautusuhkaa ei ole.

- Päinvastoin. Meillä suunnitellaan pihan leikkialueen uudistamista, ja perhepäivähoitajien käyttöön jää jatkossakin oma nurkkaus tänne koulunpihalle, kertoo koulun rehtori Sakari Mikkilä.

Yrittäjiä ja kulttuuria

- Piti minunkin käydä Helsinkiä aikanaan rakentamassa lähemmäs 20 vuoden ajan, kunnes ymmärsin palata takaisin kotisijoilleni tänne Louhiojan maisemiin. Täällä minusta sukeutui puutarhuri, ja sitä puuhaa tässä nyt on riittänyt jo 30 vuotta, kertoo Erkki Nygren

Ahvenisen tien risteykseen jäävällä huoltoasemalla on nuoret yrittäjät, Johanna Eronen palasi kotikyläänsä Pyhäselän kierrokseltaan ja työllisti itsensä yrittäjänä. Nuorten naisten energiaa tuntuu kylällä olevan liikkeellä runsaamminkin, sen voimin käydään rotinoilla onnittelemassa jokainen kylään syntyvä uusi vauva perheineen.

Louhitalon kulttuurivimmaa kuunnellessa luulisi olevansa suuremmankin väestötihentymän keskellä, sillä näytelmiä tehdään ja esitetään, taidenäyttelyitä pidetään, kyläkirjaa synnytellään ja syyskesälle valmistuu kovan tason konsertti. Elokuussa Louhitalon estradin valtaa muunmuassa laulaja Arja Saijonmaa.

Tuija Hirvonen-Puhakka, Maarit Koljonen-Hämäläinen ja Tuula Tirronen ovat herättäneet Louhitaloon kulttuurihengen, joka innostaa mukaan talkoilemaan, kursseille, näyttelemään ja osallistumaan monella tavalla.

- Talolle kaipailtiin asujaa ja vähän peräänkatsojaa, ja me taas etsimme perheelle omakotitaloa elettäväksi. Niin me sitten löysimme tähän kulttuurikeskittymään ja hyvin olemme viihtyneet, kertoo kyläyhdistyksen puheenjohtaja ja kirjailija Tapani Tavi.

Louhiojan kylän keskellä kulkeva vilkkaasti liikennöity tie tuo eloa ja meteliä, mutta paljoa ei sivummas tarvitse mennä kun linnunlaulu ja vedensolina jo kuuluu mukavasti.

Tavin kädenjälki näkyy myös 14. kesäkuuta jo kolmatta kertaa avautuvalla Ajatusten polulla. Uusilla runoilla ja ajatuksilla sävytetty polku avataan Pielisjoen rannassa iltakuudelta, pituutta luontopolulla on 1,8 kilometriä ja sen opaskyltit löytyvät Pielistien päästä.