Turvetuotannon jälkiä kaikuluodataan Keuruulla

Geologian tutkimuskeskus selvittää Keuruulla turvetuotannon ja metsäojitusten vaikutuksia järviin. Tutkimuskohteena on Martinjärven pohjasedimentit, joihin on tallentunut niin järven luonnolliset muutokset kuin metsäojitukset, turvetuotanto ja ilmansaasteetkin.

turvetuotanto
Tutkimusalus Martinjärvellä luotaa järven pohjaa.
Jarkko Riikonen / Yle

Geologian tutkimuskeskuksen vene on seilannut ristiin rastiin Martinjärveä. Maaliskuussa järven pohjasta kairattiin näytteitä, nyt pohjaa kartoitetaan kaikuluotaimella. Tavoitteena on selvittää, millaiset jäljet turvetuotanto on järven pohjasedimentteihin jättänyt.

- Tällä kaikuluotauksella pystytään selvittämään, että onko täällä liejuja ja minkä tyyppisiä ne on, kertoo Geologian tutkimuskeskuksen erikoistutkija Jari Mäkinen.

Pohjakerrostumia kartoitetaan myös Iso-Kivijärvellä

Paksut liejupeitteet järvessä kielivät ihmisen toiminnasta. Metsätalouden ja turvetuotannon lisäksi pohjasedimenteissä näkyvät kuitenkin myös tuulen mukana kulkeutuneet saasteet.

- Se on sellainen monen asian cocktail eli se on haastavaa, jos nyt ajatellaan, että on monentyyppistä tavaraa altaaseen kertynyt, niin pitäsi jollakin tavalla pyrkiä tunnistamaan ne jostakin signaaleista, että miten paljon mistäkin lähteestä on tavaraa tullut, kuvailee Mäkinen.

Asian selvittämiseksi käytetään kahden järven vertailua. Martinjärven lisäksi pohjakerrostumia kartoitetaan läheisellä Iso Kivijärvellä. Järvillä on muuten samanlainen historia, mutta Martinjärven valuma-alueella on turvesuo.

- Jos valuma-alueella on ollut kovasti aktiviteettia, niin totta kai se heijastuu laskeutuneessa aineksessa.

Tutkimustulokset valmistuvat ensi vuonna.