1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Täysmaito

Valion vanhanajan täysmaitoa ei vielä tunneta

Valion Hilja-vanhanajan täysmaito on vielä suurelle osalle ostajia tuntematon tuote. Valion brändipäällikön Paula Viikarin mukaan Valio on toukokuun alussa tuonut mahdollisimman vähän käsitellyn maitotuotteen markkinoille kuluttajien toiveesta.

Nainen Hilja-maitopurkki kädessä
Rovaniemeläinen Arja Rautio ei tuntenut vielä Valion uutta vanhanajan täysmaitoa, mutta oli valmis sitä kokeilemaan. Haastateltavana Valion brändipäällikkö Paula Viikari. (5min 8s) Kuva: Yle / Raimo Torikka.
Sini-Meri Lehtinen on vanhanajan täysmaitoa jo kokeillut. Hänen mielestään se toimii hyvin kahvimaitona ja siitä tulee erinomaista pullaa. Kuva: Yle / Raimo Torikka

Valion brändipäällikön Paula Viikarin mukaan Valio on tuonut Hilja-vanhanajan täysmaidon markkinoille, koska osa kuluttajista kaipaa kokemukseen vastalypsetystä maidosta.

- Kaiken lähtökohtana on ollut nimenomaan tämä vanhanajan täysmaito, elikkä se on niin suoraan lehmästä kuin se voidaan purkkiin laittaa.

Täysmaidossa ei ole rasvaa vakioitu eli rasvaisuus vaihtelee vuodenajan mukaan 4,1-4,4 prosentin välillä. Maitoa ei myöskään ole homogenoitu eikä siihen ole lisätty D-vitamiinia. Hilja-maitoa saa täysrasvaisen lisäksi myös kevytmaitona.

- Molemmat versiot on pastöroitu, eli maitoon on tehty lievä lämpökäsittely, näin haitalliset mikrobit saadaan tuhottua. Tämä on siis hieman turvallisempaa tilamaitoa, jos näin voi sanoa, kuvailee Valion brändipäällikkö Paula Viikari.

Kuluttajille vielä outo

Rovaniemeläisistä kaupoistakin Valion Hilja-maitoa löytyy kymmenien eri maitolaatujen lisäksi. Tiedustelimme kuinka hyvin kuluttajat ovat löytäneet uuden maitotuotteen eräässä keskustan K-ketjun kaupassa.

Useimmat paikalle sattuneet maidonostajat eivät vielä tunteneet uutta tuotetta, eivätkä olleet edes valmiita kokeilemaan, koska olivat vuosien aikana tottuneet juomaan laktoositonta tai rasvatonta maitoa.

Rovaniemeläinen Arja Rautio oli tottunut käyttämään tavallista niin sanottua punaista maitoa ja oli sitä tälläkin kertaa tullut ostamaan. Uusi täysmaito oli vielä outo hänellekin.

- No, eipä ole tullut kokeiltua, mutta minäpä otan ja kokeilen. Jos se on hyvää niin alan sitä käyttämään vaikka lapsia hirvittääkin se, että juon niin rasvaista maitoa.

Rovaniemeläinen Sini-Meri Lehtinen oli vanhanajan maitoon jo tutustunut vaikka tällä kertaa ei sitä ostanutkaan.

- Mie olen sitä parikin kertaa jo kokeillut ja siitä tulee ainakin älyttömän hyvä pullataikina ja kahvin kans toimii myös tosi hyvin. Ja kun vähän ravistaa purkkia, että pinnalla olevan rasvan saa sekoittumaan niin hyvin sitä voi juodakin.