Ekoturismilla on veronsa eläimille

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Luontoturismilla on New Scientist -lehden haastattelemien asiantuntijoiden mukaan haitallisia vaikutuksia villieläinten terveydelle. Biologit ja luonnonsuojelijat ovat seuranneet huolestuneina muiden muassa jääkarhujen, delfiinien ja pingviinien stressaantumista sekä painon putoamista, kun ne joutuvat matkailijoiden ihmeteltäviksi.

New Scientist kirjoittaa, että on olemassa yhä enemmän todisteita siitä, että turistien käyminen eläinten elinympäristössä ei ole niiden terveydelle eduksi.

Tutkijat ovat huomanneet eläinten käyttäytymisen muuttuvan, kun ne ovat ihmisten seurassa: niiden sydämensyke muuttuu ja esimerkiksi stressihormonia erittyy eri tasolla kuin ilman tietoisuutta ihmisten läsnäolosta.

Viime kädessä ekoturismi saattaa johtaa jopa ihailtavana olevan lajin täydelliseen ehtymiseen.

Ekoturismi tärkeää köyhille maille

Luontoturismin tuottamat rahavirrat ovat olleet viime vuosina 10 - 30 prosentin kasvussa. Elinkeinolla on tärkeä asema varsinkin köyhissä maissa ja syrjäseuduilla asuville ihmisille.

Muiden muassa Sveitsiläinen World Conservation Union (IUCN) on kuitenkin tullut siihen johtopäätökseen, että kaikki luontomatkailijoita houkuttelevat tahot eivät toteuta ympäristöystävällistä toimintatapaa.

- Tautien siirtyminen villieläimiin tai hiuksenhienot muutokset eläinten terveydentilassa rutiinien häiriintymisen tai kasvavan hermostuneisuuden myötä voivat johtaa lajin pienempiin selviytymismahdollisuuksiin sekä heikompaan lisääntymiskykyyn, uusiseelantilaisen Otagon yliopiston tutkija Philip Seddon sanoo.

Uuden-Seelannin vesillä tehdyissä tutkimuksissa on havaittu, että delfiinit muuttuvat raivokkaiksi, kun turistiveneet tulevat niiden lähelle. Samanlaisia havaintoja on tehty myös jääkarhuista ja pingviineistä alueilla, joilla käy luontoturisteja.

Lisää tutkimusta tarvitaan

Luonnonsuojelujärjestöt kehottavat lisätutkimusten tekemiseen ekoturismin vaikutuksesta eläimiin ja suosittelevat elinkeinon varovaista kehittämistä.

- Eläinten hyvinvoinnin pitää olla etusijalla, sillä ilman niitä ei voi olla luontoturismiakaan, Aucklandin yliopiston tutkija Rochelle Constantine muistuttaa.

Reuters, YLE24