Suomi tähtitiedejärjestö ESO:n jäseneksi

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Suomi on liittynyt kansainväliseen tähtitieteen tutkimusjärjestöön, Euroopan eteläiseen observatorioon. Jäsenyys avaa alan tutkijoille ja teollisuudelle mahdollisuuden ottaa osaa ESO:n uusiin teleskooppi- ja instrumenttihankkeisiin.

Suomi maksaa jäsenyydestä vuosittain 1,8 milj. euroa. Lisäksi järjestöön liittyminen maksoi Suomelle vajaat 13 miljoonaa. Liittymismaksusta Suomi saa kuitenkin takaisin 2,5 miljoonaa euroa, kun se toteuttaa ESO:n johtaman ja valvoman data-analyysihankkeen.

Helsingin yliopiston professorin Kalevi Mattilan mukaan jäsenyydestä on Suomelle paljon hyötyä, vaikka se tuleekin kalliiksi.

- ESO:lla on maailman parhaat teleskoopit ja mittalaitteet, joita voimme nyt päästä käyttämään. Lisäksi jäsenyys tuo kansainvälisiä yhteyksiä ja huipputekniikan tilauksia suomalaiselle teollisuudelle.

ESO on 1962 perustettu tähtitieteen johtava tutkimusorganisaatio. Suomi on sen 11. jäsen. Muut jäsenmaat ovat Hollanti, Belgia, Britannia, Italia, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Sveitsi ja Tanska.

STT