Nokia ei saa enemmistöä Symbianista

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Nokian osuus älypuhelinten käyttöjärjestelmiä valmistavasta brittiläisestä Symbianista jää alle 50 prosentin. Nokia tavoitteli Symbianista kaikkiaan yli 63 prosentin enemmistöosuutta, mutta Symbianin muut omistajat estivät aikeen.

Brittiläinen Psion-ohjelmistoyhtiö suunnitteli alkuvuonna myyvänsä Nokialle 31,1 prosentin osuutensa Symbianista. Symbianin muut omistajat suhtautuivat kuitenkin Nokian kauppa-aikeisiin varauksellisesti, ja Samsungia ja Ericssonia lukuunottamatta ne käyttivät omaa mahdollisuuttaan ostaa Psionin Symbian-osakkeita.

Keskiviikkona varmistuneiden tietojen mukaan Nokian osuus Symbianista nousee näin ollen ainoastaan 47,9 prosenttiin, kun se aiemmin oli 32,3 prosenttia. Ilman muiden omistajien väliintuloa Nokian omistus Symbianista olisi noussut 63,3 prosenttiin.

Nokian lisäksi myös SonyEricsson, Panasonic ja Siemens nostavat osuuttaan Symbianista. SonyEricssonin osuus nousee 1,5 prosentista 13,1 prosenttiin, Siemensin 4,8:sta 8,4 prosenttiin ja Panasonicin 7,9:stä 10,5 prosenttiin.

Samsungin siivu sen sijaan laskee 5 prosentista 4,5 prosenttiin ja Ericssonin 17,5:stä 15,6 prosenttiin.

Kaikkiaan Psionin myymien osakkeiden arvo oli noin 280 miljoonaa euroa.

STT