Maailmanperinnöksi listattiin 34 uutta kohdetta

Yle Uutisten artikkeliarkisto

YK:n tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco on ottanut kokouksessaan Kiinassa 34 uutta kohdetta maailmanperintölistalle. Ne vaihtelevat Ruotsin Varbergin 80- vuotiaasta sähkötys- ja radioasemasta Kiinassa ja Pohjois-Koreassa sijaitsevaan Koguryon kuningaskuntaan yli 2 000 vuoden takaa. Kohteita on nyt kaikkiaan 788.

Euroopasta ihmiskunnan kulttuuriperinnöksi nimettiin myös muun muassa Bremenin kaupungintalo 1400-luvulta, Elben laakson kulttuurimaisema 1700- ja 1800-luvuilta, Liettuan Kernaven arkeologinen alue, joka todistaa kymmentuhatvuotisesta asutuksesta, sekä Liverpoolin merellisestä historiasta kertovat alueet.

Ensikertalaisia luettelossa ovat Islanti, Andorra, Pohjois-Korea, St. Lucia ja Togo. Islantilaiskohde on Thingvellirin kansallispuisto, jossa Islannin kansanedustuslaitos piti ensimmäisen istuntonsa vuonna 930.

Kokous listasi myös neljä uutta vakavasti uhanalaista kohdetta. Niistä kaksi on Tansaniassa, jonka saarilla sijaitsevia satamakaupunkeja Kilwa Kisiwania ja Songo Mnaraa uhkaavat Unescon mukaan paha eroosio ja laittomat asukkaat.

Luetteloon otettiin myös maanjäristyksen luhistama Bamin kaupunki Iranissa sekä uudisrakennusten ahdistama Kölnin katedraali. Uhanalaisimpia kohteita on nyt 32.

Tältä listalta sen sijaan pääsivät pois kambozhalaiset Angkorin palatsit ja temppelit, omanilainen Bahlan linnoitus sekä ungandalainen Rwenzori-vuorten kansallispuisto, joiden suojelutoimien katsottiin edistyneen riittävästi.

Reuters, YLE24