1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Myanmarissa koetellaan vapauksien rajoja

Myanmarissa eli entisessä Burmassa koetellaan maan hallinnon lupaamien vapauksien rajoja, kun sähkökatkoihin kyllästyneet ihmiset ovat lähteneet kaduille kahdessa suurimmassa kaupungissa.

Kuva: Nyein Chan Naing / EPA

Tyytymättömyys sähkökatkoihin on synnyttänyt protesteja Myanmarissa eli entisessä Burmassa. Maan toiseksi suurimmassa kaupungissa Mandalayssa alkaneet protestit ovat tiistaina levinneet myös suurimpaan kaupunkiin Yangoniin.

Kaduille lähteneet ihmiset testaavat kuinka todellisia Myanmarin hallinnon viime kuukausina lupaamat vapaudet ja myönnytykset ovat. Mandalayssa useita oppositioaktivisteja pidätettiin protestien takia joksikin aikaa, mutta heidät vapautettiin nopeasti.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Yangonin keskustassa protestiin olisi osallistunut satoja ihmisiä. Tiedot väkijoukon suuruudesta kuitenkin vaihtelevat. Mandalayssa protestit ovat jatkuneet jo kolmatta iltaa ja tiistaina liikkeellä kerrotaan olleen noin tuhat ihmistä. 

Toistaiseksi aktivistit eivät ole kutsuneet koolle suurempia protesteja. Nyt nähdyt mielenilmaukset ovat kuitenkin mahdollisesti suurimmat sitten vuoden 2007, jolloin armeija tukahdutti mielenosoitukset väkivaltaisesti.  

Sähkökatkot ovat köyhässä Myanmarissa yleisiä. Esimerkiksi Yangonissa kuudenkin tunnin mittaiset katkokset ovat tavanomaisia. Pienemmissä kaupungeissa katkokset ovat huomattavasti pidempiä. Vain reilu kymmenen prosenttia maan asukkaista oli säännöllisen sähkönjakelun piirissä vuonna 2009 Maailmanpankin tilastojen mukaan.

Myanmarin armeijan edelleen vahvasti ohjaama hallitus on ilmoittanut, että mielenosoitukset ovat nykyisin sallittuja. Hallituksen englanninkielisessä the New Light of Myanmar -lehdessä pyydettiin ihmisiltä ymmärrystä sähkökatkoihin. Lausuntoa pidetään osoituksena siitä, että hallinto on huolisaan protestien kasvamisesta.