Dokumentaarinen kuvaaja on kuin kärpänen katossa

Dokumentaarista kuvausta tekevä valokuvaaja ei ota häissä perinteisiä poseerauskuvia, vaan ikuistaa tärkeän päivän alusta loppuun. Tavoitteena on saada tunteikkaat hetket talteen, olipa kyse puuteroinnista, pukeutumisesta, polvistumisesta, puheesta tai pususta.

kulttuuri
Hääpari kuuntelee puhetta.
Vesa Muhonen, Studio Taikalaatikko
Mies kiristää hääpuvun nyörejä.
Jyväskyläläinen valokuvaaja Vesa Muhonen on erikoistunut hääkuvauksen tuoreimpaan trendiin, dokumentaariseen kuvaukseen. Yle Keski-Suomen haastattelussa Muhonen kertoo, että tunnerikkaiden kuvien saaminen vaatii kuvaajalta muun muuassa tutustumista kuvattaviin. Kuva: Vesa Muhonen
Hääpari kuuntelee puhetta.
Vesa Muhonen, Studio Taikalaatikko

Taakse on jäänyt aika, jolloin häät ikuisti vaikkapa sulhasen veljenpoika vapisevin käsin kotivideokameralla tai pokkarilla. Häihin palkataan nykyään entistä useammin ammattivalokuvaaja tallentamaan tapahtumia jopa koko päiväksi.

Jyväskyläläinen Vesa Muhonen on toiminut ammattivalokuvaajana kolme vuotta ja hän on erikoistunut muun muassa häiden dokumentaariseen kuvaamiseen. Muhonen kameroineen on usein mukana jo hääpäivän aamun tilanteissa.

Häissä tilanne on kuvaajan kannalta vähän kuin hallitsematonta kaaosta, jossa täytyy oppia ennakoimaan.

Vesa Muhonen

- Morsiamen ja kaasojen kanssa juostaan paikasta toiseen, mennään meikkiin ja niin edelleen. Yleensä pisimmillään kuvaaja on häissä mukana puolilleöin, kertoo Muhonen.

Kuvattavat pitää jollain tasolla tuntea

Dokumentaarinen kuvaus tarkoittaa Muhosen mukaan juhlan kuvaamista puuttumatta tilanteisiin.

- Se on sellaista kärpäsenä katossa olemista. Toki siihen liittyy myös henkilökohtainen kohtaaminen ja sosiaalinen puoli ja olen myös siitä kiinnostunut. Valokuvaaminen on ehkä jossain määrin taiteen tekemistä, mutta esimerkiksi hääkuvaajana toimiminen on hyvin paljon palvelun tuottamista ja asiakaspalvelua. Ihmisten kanssa työskenteleminen on itsellä verissä eli tutustun hääparin kanssa, että päästään samalle viivalle siitä, mitä kuvaukselta halutaan.

Muhonen kertoo, että hääparin ja myös heidän juhlavieraidensa henkilökemioiden tunteminen ainakin jollain tasolla on edellytys tunnerikkaiden kuvien saamiselle.

- Ei parhaita kavereita tarvitse olla, mutta vaikka henkilökemioiden tunteminen auttaa kuvaustilanteissa, että pääsee ikään kuin kuvattavien ihon alle.

Hyvistä hetkistä halutaan hyviä kuvia

Muhosen työn arkea ovat hääjuhlan suuret tunteet.

- Siinä näkee monenlaisia sukuja ja perheitä. Häissä suomalainenkin uskaltaa näyttää tunteensa. Ja mikä on valokuvaajana ollessa, kun kaikki pistävät parastaan.

Muhosen mukaan hääkuvien ja -kuvauksen arvostus on ollut viime vuodet kovassa nousussa. Vaikka digitekniikka on tuonut kaikkien ulottuville tasokkaat kuvausvälineet, moni luottaa varsinkin tärkeän päivänsä tallentamisessa ammattilaisen silmään. Hääkuvista halutaan hyviä, koska niiden parissa voi muistella tapahtunutta vuosikymmentenkin päästä.

- Selkeästi trendi on, että valokuvausta on alettu arvostaa. Kuvaus on yleensä aika kärkipäässä, kun häiden järjestelyjä mietitään. On hienoa, että ihmiset ovat heränneet siihen, että annetaan ammattilaisen tallentaa draaman kaari alusta loppuun.

Hektisyys kiehtoo

Häät ovat pääparin ja juhlaväen lisäksi jännittävä paikka kuvaajallekin.

- Kuvaamisen kannalta häissä tapahtuu koko ajan ja tilanteiden hakeminen on hyvin intensiivistä. Siinä täytyy olla koko ajan skarppina mukana ja ennakoida ja oppia näkemään vähän etukäteen kun kuvauspaikkoja syntyy. Tietynlainen hektisyys ja jatkuva kuvaushetkien tulo ja katoaminen viehättää minua. Se on tavallaan hallitsematonta kaaosta, jossa täytyy oppia ennakoimaan ja kuvausta tekemään, luonnehtii Muhonen työtään.