Tutkijat: Maa Uuden-Seelannin alla järisee kaiken aikaa

Sadan metrin syvyydestä saadut tiedot kertovat, ettei Eteläsaaren seisminen murtuma ole ikinä hiljaa. Saarelle ennustetaan suurmaanjäristystä 40 vuoden aikana.

Ulkomaat

Uuden-Seelannin maaperä on vieläkin alttiimpi maanjäristyksille kuin tähän saakka on oletettu, kertovat maaperän syviä värinöitä tutkineet seismologit. He mittasivat "hiipiviä maanjäristyksiä" koko Eteläsaaren halki kulkevan seismisen murtuman alueelta ja totesivat, että vaikka pinnalla ei ole ollut suuria järistyksiä, syvällä maassa tapahtuu välillä hyvinkin pitkiä tärinöitä.

Järistykset tapahtuvat 20 - 45 kilometrin syvyydessä maankuoren alla ja kestävät jopa puoli tuntia eli paljon pitempään kuin pinnan liikahdukset. Eteläsaaren viime vuoden helmikuun järistys, joka vaati 185 ihmisen hengen, kesti vain 37 sekuntia.

Syvät järistykset eivät ole mitattavissa tavallisilla seismisillä laitteilla, vaan Wellingtonin yliopiston tutkijoiden oli ujutettava sensorit sadan metrin syvyisiin porausreikiin. Seismologi Aaron Wechin mukaan laitteet kertoivat, ettei murtuma ole rauhallinen suurten järistysten välilläkään, vaan liikuskelee kaiken aikaa.

Havaintonsa merkitystä - hyvää tai huonoa - seismologit eivät kuitenkaan osaa suoralta kädeltä sanoa, joten tutkimusta jatketaan.

– Voi olla, että tärinä aiheuttaa jännitystä, joka laukeaa pinnan maanjäristyksenä. Tai sitten jännitys purkautuu tärinän ansiosta ja maanjäristyksen vaara vähenee, Wech puntaroi.

Uuden-Seelannin alla risteilee murtumien verkosto

Uuden-Seelannin viranomaisten mukaan Eteläsaaren suuri murtuma on aiheuttanut 900 viime vuoden aikana neljä suurmaanjäristystä, joiden voima on ollut vähintään kahdeksan magnitudia.

Viimeisin sattui 1700-luvulla, ja uusi on tilastollisesti odotettavissa koska tahansa, viranomaiset varoittavat. He pitävät todennäköisenä, että siihen menee enintään 40 vuotta.

Viime vuoden helmikuinen 6,3 magnitudin järistys Christchurchissa ei ollut tämän murtuman tekosia, vaan syypää oli aiemmin tuntematon murtuma. Niitä on Uuden-Seelannin alla kokonainen verkosto, sillä maa sijaitsee kahden mannerlaatan risteyksessä.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset