1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. räjähdysaineet

Saaramaalla valmistauduttiin kahlitsemaan ihmisiä kontteihin

Kouvolan Saaramaalle suunniteltu räjähdemäärä olisi riittänyt Esko Katteluksen mukaan tuhoamaan kaupungin. Mies harmittelee, että räjähteiden varastointi tuntuu olevan tärkeämpää kuin ihmisten hyvinvointi.

Saaramaan kyläyhdistyksen puheenjohtajan Esko Katteluksen mukaan paikalliset asukkaat aikovat vastustaa Finexplon räjähdevarastoa loppuun asti.

Kouvolan Saaramaalle suunniteltu räjähdevarasto ei saanut tiistai-iltana teknisen lautakunnan hyväksyntää. Lautakunta hylkäsi yksimielisesti Finexplo Oy:n lupahakemuksen räjähdevaraston perustamiselle.

Lautakunnan mukaan räjähdevaraston rakentaminen ei täytä maankäyttö- ja rakennuslain edellytyksiä. Kyläyhdistys oli huolissaan, että räjähdevarasto vaarantaisi alueen virkistys- ja ulkoilukäyttöä, sillä alue on muun muassa partiolaisten suosiossa.

Kyläläisiä ei tarvinnut aktivoida vastarintaan

Kyläläiset saivat tietää Saaramaalle suunnitellusta räjähdevarastosta vuoden 2011 syksyllä. Saaramaan kyläyhdistyksen puheenjohtaja Esko Katteluksen mukaan kyläläiset eivät aluksi uskoneet, että huhut räjähdevarastosta pitäisivät paikkaansa.

- Me pidimme sitä hupijuttuna. Eihän tänä päivänä enää räjähteitä metsään viedä. Ajatuksenakin se kuulosti täysin älyttömältä. Pikkuhiljaa oli pakko ruveta uskomaan, muistelee Kattelus.

- Tuntuu että Kouvolassa on muutama, jotka eivät ymmärrä lainkaan kaupungin toimenkuvaa. Tärkeämpää vaikutti olevan räjähteiden varastointi kuin ihmisten hyvinvointi.

Me pidimme sitä hupijuttuna. Eihän tänä päivänä enää räjähteitä metsään viedä.

Esko Kattelus

Kattelus kiittelee, että kylän ihmiset oli helppo saada mukaan vastustamaan räjähdevarastosuunnitelmia.

- Kaikki kun ovat vastaan, niin ei ihmisiä vastarintaan tarvinnut aktivoida. Mökkiläiset jopa lupautuivat kahlitsemaan itsensä kontteihin kiinni, jos tarve niin vaatii, Kattelus naurahtaa.

”Räjähdemäärällä saisi helposti kaupungin maan tasalle”

Viranomaisten tai kaupungin kanssa kyläläiset eivät tehneet yhteistyötä. Katteluksen mukaan heillä on ollut jatkuva valmius lähteä valituskierteeseen, jos tekninen lautakunta olisi tiistai-iltana toisin päättänyt.

- Räjähdelaissa sanotaan selkeästi, että pysyvä ja väliaikainenkin räjähdevarasto pitää olla sellainen, että siitä ei lähde heitteitä. Jos räjähtää, niin kyllähän se heitteenä lähtee.

Finexplo Oy olisi halunnut sijoittaa Rantatalon tilan alueelle 170 000 kiloa räjähteitä ja sytytysvälineitä.

- Käsiaseista pidetään kovaa meteliä ja niillä saadaan tapettua ihmisiä. Tällainen räjähdevarasto jätettäisiin käytännössä ilman vartiointia ja tuolla räjähdemäärällä saisi helposti tuhottua yhden kaupungin maan tasalle.

Kattelus ihmettelee myös sitä, miten Finexplo on voinut hakea räjähdevaraston saamista Saaramaalle. Yhtiö ei Katteluksen mukaan voi saadakaan toimilupaa ennen kuin se muuttaa toimialaansa koskemaan myös räjähteitä.