1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kalkki pitää nurmikonkin terveenä

Kalkki ja multa ovat kaiken a ja o saadakseen kunnollisen nurmikon. Sammal ja voikukka ovat toisen ihastuksia ja toisen vihastuksia.

Kuva: YLE Etelä-Karjala

Näin kesän lähestyessä pihapiiriin ilmestyy ristiriitoja aiheuttavia kasveja. Näitä ovat muun muassa voikukat ja sammal. Toiset tekevät kaikkensa, ettei niitä ilmestyisi pihaan ja toinen taas toivoisi esimerkiksi voikukkia lisää. Se, millaisen nurmikon haluaa, täytyisi päättää jo suunnitteluvaiheessa, kertoo Seinäjoen kaupungin viheraluesuunnittelija Anna Wahlberg.

Moni rakentaja miettii, mihin vuodenaikaan nurmikko kannattaa laittaa. Wahlbergin mukaan sillä ei ole kuitenkaan väliä. Tärkeää on miettiä, miten syvälle nurmikko on istutettu, kuinka paljon on multaa ja kuinka hyvin nurmikko kalkitaan.

  • Monelta kalkitus unohtuu ja kalkitusmäärät ovat aika kovia, jos miettii, että kalkkia pitäisi olla siellä varastossa nurmikon koko elinikää varten. Kalkkia ei pysty lisäämään jälkikäteen sinne juureen, Wahlberg toteaa.

Vahvin kasvi maalle voittaa

Kasvien keskinäisen kilpailun vuoksi nurmikolle valikoituu oma lajistonsa. Jos heinälle on huonot olosuhteet ja voikukalle paremmat, niin voikukka voittaa. Nurmikko vaatii hyvät olosuhteet kasvuun, verrattuna esimerkiksi voikukkaan. Paljon on myös tekemistä maapohjalla; Ilmava kasvualusta on hyvä, johon nurmikko pääsee helposti juurtumaan.

  • Golfkentillä käytetään jopa hiekkaa maapohjan parantamiseksi, Wahlberg toteaa.

Pelkän nurmikon ystäville lohtua tuovat erilaiset myrkyt. Myrkytettäessä voikukkia joutuu kylläkin luopumaan myös monien suosimasta apilasta. Apilalla on myös nurmikkoa parantava voima, sillä se tuo typpeä nurmikkoon.  Suolaa ja etikkaa ei Wallberg suosittele välttämättä kokeilemaan. Etikka tappaa vain näkyvän kukan ja suola voi tehdä haittaa enemmänkin maaperälle.

  • Suolojahan on jo itse lannoitteissakin. Jos maa menee hyvin väkeväksi suolojen puolesta, niin ei siellä kasva kohta mikään.

Olemassa on myös rautoja, joilla voikukan voi yrittää ottaa juurineen maasta. Monesti maahan kuitenkin jää pieniä osia voikukasta, josta kasvit voivat lähteä vielä kasvamaan.

  • Rauta on kyllä aika tehokas, mutta suosittelisin käyttämään melkein rikkaruohoja tuhoavaa suihketta, jota suihkutetaan suoraan kasviin ja se kuolee sitten siitä vähitellen, Wahlberg neuvoo.

Sammal vaikeampi

Myös sammal herättää ristiriitaisia tunteita; osa tykkää ja osa ei. Jos kuitenkin sammalesta haluaa eroon, niin se tietää enemmän työtä kuin normaalit rikkaruohot.

  • Silloin täytyy kyntää koko nurmikko ylös, kalkita kunnolla ja rapsuttaa jokainen nurmikon paakku pinnasta pois. Sitten tasoitus ja kylvö uudella nurmikkosiemenellä, Wahlberg listaa.

Sammalen ehkäisemiseksi myös varjostus pitäisi saada vähän vähemmäksi. Nurmikon leikkaamista vältteleville ja sammalen ystäville löytyy myös vinkkejä, miten sammalta voi saada lisättyä omaan nurmikkoon

  • Näin keväällä ja kuivilla ilmoilla voi siitä sammaloisesta kohdasta haravoida sitä nöyhtää siitä pinnasta, josta tehdään sitten puuro tai velli. Ehkä pikkasen olutta ja pikkasen piimää ja siitä sellainen neste. Sitä sitten levitellään ympäri nurmikkoa vaikka kastelukannulla, Wahlberg kertoo.