1. yle.fi
  2. Uutiset

Lakiluonnos: Parkkifirmoilta sakotusvalta pois

Pysäköintivirhemaksuja saisivat kirjoittaa vain kunnalliset pysäköinninvalvojat ja poliisi. Työryhmän esitys uhkaa lopettaa yksityisten valvontayritysten liiketoiminnan.

Kotimaan uutiset
Henkilö asettaa sakkolappua auton pyyhkimen alle.
Yle

Yksityiset parkkisakkoyhtiöt ovat menettämässä oikeutensa valvontamaksujen määräämiseen. Oikeusministeriössä valmistunut luonnos yksityistä pysäköinninvalvontaa koskevaksi laiksi on tylyä luettavaa. Lakiluonnos lähtee siitä, että yksityinen pysäköinninvalvonta olisi vastedes vain viranomaisia avustavaa ja luvanvaraista.

Parkkisakkolappuja - eli pysäköintivirhemaksuja - saisivat vastaisuudessa kirjoittaa vain virkavastuulla toimivat virkamiehet eli kunnalliset pysäköinninvalvojat ja poliisi. Parkkisakotuksesta kertyvät rahat menisivät kunnan ja valtion kassaan.

Lausuntokierros oikeusministeriön lakiluonnoksesta päättyy juhannuksen alla. Uuden lain toivotaan olevan voimassa 1. maaliskuuta 2013.

Kuolinkellot soivat parkkisakkoyhtiöille

Yksityistä parkkisakkobisnestä uhkaa nyt luhistuminen - jopa täysi romahdus. Jos oikeusministeriön lakiluonnos toteutuu, yksityisistä parkkipirkoista tulisi enimmilläänkin vain viranomaisten avustajia. Pysäköintivirhemaksuja määrättäessä lopullinen ratkaisuvalta olisi aina virkamiehellä.

Kunnan pysäköinninvalvoja tai poliisi voisi käyttää pysäköinninvalvonnassa yksityisellä alueella apunaan sellaista yritystä, jolla olisi pysäköinninvalvontalupa.

- Ehdotuksen mukaan yksityiset toimijat voisivat olla ainoastaan viranomaistoimintaa avustavissa tehtävissä. Yksityiset avustajat saavat kyllä olla pysäköintipaikoilla näkyvillä ja todentamassa tapahtumia, mutta he eivät voi itsenäisesti päättää siitä minkälaisia seuraamuksia rikkomuksista langetetaan, sanoo lainsäädäntöneuvos Liisa Vanhala oikeusministeriöstä.

- Viranomainen päättäisi aina pysäköintivirhemaksusta, kirjallisesta huomautuksesta tai toimenpiteistä luopumisesta.

Pysäköintivirhemaksut saisi valtio tai kunta. Pysäköinninvalvonnassa avustavalle mahdollisesti maksettavasta korvauksesta voitaisiin sopia avustajan ja kunnan tai poliisin kesken. Lisäksi yksityisen alueen omistaja tai haltija voisi maksaa korvausta avustajalle.

Valvontayritysten nykyinen bisnesidea joutuu koville.

Korkein oikeus siunasi nykymenon

Yksityisessä pysäköinninvalvonnassa vallitsevat vielä toistaiseksi villin lännen lait. Nimenomaisia lakipykäliä asiasta ei ole.

Nykymeno perustuu korkeimman oikeuden kaksi vuotta sitten antamaan ennakkoratkaisuun, jonka mukaan niin sanotut yksityisoikeudelliset valvontamaksut perustuvat autoilijan ja maanomistajan väliseen hiljaiseen sopimukseen - "Pysäköimällä hyväksyt ehdot". Korkein oikeus pitää valvontamaksua sopimussakkona.

Korkeimman oikeuden linjaus joutui outoon valoon vuosi sitten, kun eduskunnan perustuslakivaliokunta tyrmäsi sen eteen tuodun lakiesityksen yksityisestä pysäköinninvalvonnasta. Lakiesitys olisi vain kirjannut pykäliksi korkeimman oikeuden jo luoman oikeuskäytännön.

Perustuslakivaliokunta katsoi, että pysäköinninvalvonnassa on kyse merkittävästä julkisen vallan käytöstä. Perustuslain 124 §:n mukaan merkittävää julkista valtaa saavat käyttää vain viranomaiset.

Lue seuraavaksi