Tivoli tuo kesän Ouluun

Tivoli Kuusisaaressa, lähes Oulun keskustassa, on kesän merkki. Suomen Tivoli vierailee kuluvan kesän aikana kahdellatoista paikkakunnalla.

huvipuistot
Suomen tivolin maailmanpyörää rakennetaan.
Yle

Kuusisaareen Suomen Tivoli saapui tiistaina ja portit yleisölle avattiin perjantaina 25. toukokuuta. Oulussa tivoli viipyy yli kesäkuun puolen välin ja siirtyy sitten Rovaniemelle. Tänä kesänä tivoli on toiminnassa jo 124. kerran.

Tivolin historian mukaan merimies Johan Grönroos anoi 1888 lupaa ampumateltalle, silhuettikuvien esittämiselle, onnenpeleille ja taito- ja voimailunäytöksille. Hän pystytti tivolinsa Keravalle sekä hankki kinemografin ja karuselleja. Alussa tärkeää oli elokuvien esittäminen. 1920- ja 30-luvulla tivoliin hankittiin maailmanpyörä ja karuselli.

Toimitusjohtaja Lulu Sariola kertoo, että vanhin tivolilaite on lähtöisin 1920-luvulta.

- Laitteessa ei taida olla jäljellä yhtään alkuperäistä osaa, mutta idea on liki sata vuotta vanha, toimitusjohtaja Lulu Sariola laskee.

- Sirkushevospatsas on taas lähtöisin ensimmäisestä karusellista ja kiertää edelleen tivolin mukana. Sitäkin on korjattu ja muovitettu, koska puuhan tuppaa lahoamaan, toimitusjohtaja Sariola sanoo.

Kesätöitä tivolista

Tivoli työllistää kiertueella noin 60 työntekijää, joista osalle sattuvat lomat juuri Oulussa olon aikaan. Tämänkin takia tivoli hakee kesätyöntekijöitä ja toimitusjohtajan sähköpostiin hakemuksia onkin tullut valtaisa määrä.

- Vähintäänkin 15 kesätyöpaikkaa oululaisnuorille annamme, Sariola vakuuttaa.

Tilapäistyöntekijöitä tarvitaan muun muassa lipunmyyntitehtäviin, pelinhoitoon tai lastenlaitteiden valvojiksi. Lisäksi tivoli tarvitsee lisätyöntekijöitä pystytys- ja purkuvaiheessa.

Mega Flip tuli Italiasta

Edelleenkin maailmanpyörä on näkyvin maamerkki siitä, että tivoli on saapunut kaupunkiin. Vuonna 1998 tivolissa tehtiin historian suurin laitehankinta eli maailman suurin perävaunujen päälle rakennettava maailmanpyörä. Korkeimmillaan maailmanpyörän kori on 34 metrissä.

Yli 20 metrissä käy taas tämän kesän uutuuslaite eli Mega Flip. Laitteen käynnistyessä 16 istuimen kondoolit alkavat pyöriä ja heilurivarsi keinua. Laite myös pyörii 360 astetta akselinsa ympäri.