1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Venäjä kokeili uutta ohjusta

Ohjus on ketterä ja vaikea havaita, joten Naton rakentamasta ohjuskilvestä ei ole sille vastusta, kertovat Venäjän sotilaslähteet.

Venäjä kertoo kokeilleensa onnistuneesti uutta mannertenvälistä ohjustyyppiä. Venäjän mukaan ohjus pystyy ohittamaan läntisen sotilasliiton Naton parhaillaan pystyttämän järjestelmän, joka on tarkoitettu vihollisohjusten torjumiseen.

Venäjän sotilasviranomaisten mukaan ohjustesti tehtiin keskiviikkona Kamchatkan niemimaalla. Kyseistä ohjustyyppiä on kokeiltu aiemmin vain kerran, viime syyskuussa, ja tuolloin koe epäonnistui, Venäjän sotilaslähteistä kerrotaan.

Niiden mukaan ohjuksessa käytetään uudenlaista polttoainetta, joka auttaa ohjattavuutta ja vaikeuttaa ohjuksen havaitsemista. Uutistoimisto Interfaxin mukaan ohjuksen kärkiä voidaan myös ohjata erikseen uusille radoille, jotta ne välttäisivät pudottamisen.

Kilven ensi osa valmistui Ramsteiniin

Nato-maiden viimesunnuntainen huippukokous juhlisti lännen ohjuskilven ohjauskeskuksen avaamista. Se sijaitsee Yhdysvaltain lentotukikohdassa Ramsteinissa Saksassa. Varsinaisia vihollisohjusten havaitsemiseen ja pudottamiseen tarkoitettuja laitteistoja tulee Puolaan, Romaniaan, Espanjaan, Portugaliin ja Turkkiin.

Kokonaan valmis kilven on olla vuoteen 2020 mennessä. Silloin sen pitäisi torjua ohjuksia enimmillään kolmentuhannen kilometrin päästä. Kilpeä kehitellessään Natolla on ollut mielessään etenkin Iranin mahdollinen ohjushyökkäys.

Venäjä pelkää, että Nato heikentää järjestelmällään Venäjän puolustusta. Maa on uhannut erota ydinaseita rajoittavasta Start-sopimuksesta kilpikiistan takia, ja Venäjän sotilasjohto on sanonut jopa, että Venäjä voi joutua tekemään ensi-iskun kilpeä vastaan.

Nato on toistuvasti vakuuttanut, ettei järjestelmää ole suunnattu Venäjää vastaan. Nato on torjunut Venäjän vaatimukset järjestelmän yhteisestä valvonnasta ja kirjallisista takeista, ettei Venäjä ole järjestelmän kohde, mutta Venäjää on pyydetty muutoin yhteistyöhön.