Hyppää sisältöön

Yle näkyy ilman teräväpiirtoa vuoteen 2026

Televisiossa siirrytään teräväpiirtotekniikkaan vuonna 2017, mutta katsojat saavat lähes kymmenen vuotta lisäaikaa uusien vastaanottimien hankkimiseen. Ylen lisäksi ainakin MTV3:n, Nelosen ja Foxin ohjelmia voi katsella myös tavallisilla vastaanottimilla vuoteen 2026 saakka.

Kuva: Yle

Televison katsojat saavat lisäaikaa uusien teräväpiirtovastaanottimien hankkimiseen. Uuteen tekniikkaan siirrytään vuonna 2017, mutta pääkanavia voi seurata tavallisilla tv-vastaanottimilla aina vuoteen 2026.

Näin linjataan sähköisen median viestintäpoliittisessa ohjelmassa. Asunto- ja viestintäministeri Krista Kiuru (sd.) julkisti ohjelman luonnoksen tänään.

- Vaikka meillä on jopa satoja kanavia, suomalaiset katsovat kuitenkin hyvin keskittyneesti samoja, noin viittä kanavaa. Näiden katsotuimpien kanavien seuraaminen on turvattu vanhalla tekniikalla vuoteen 2026 saakka, ministeri Krista Kiuru sanoo.

Muut kanavat siirtyvät halutessaan kokonaan teräväpiirtolähetyksiin vuonna 2017.

Vaikka meillä on jopa satoja kanavia, suomalaiset katsovat keskittyneesti samoja, noin viittä kanavaa.

Krista Kiuru, Asunto- ja viestintäministeri (sd.)

- Monet suomalaiset ovat jo teräväpiirtotekniikan hankkineetkin. Vaikka siirtymäaikaa on nyt luvassa runsaasti, kaikkien, joilla on käytössä vielä vanhat laitteet, kannattaa siirtyä suoraan uuteen tekniikkaan, kun tulee laitteiden vaihdon aika, ministeri sanoo.

Kotimaisen ohjelman määrää nostetaan

Myös kotimaisten televisio-ohjelmien määrää kanavilla nostetaan. Jatkossa niin sanotut yleisen edun televisiokanavat, eli käytännössä Yle, MTV3, Nelonen ja Fox (entinen SuomiTV) velvoitetaan varaamaan 18 prosenttia budjetistaan riippumattomien tuotantoyhtiöiden ohjelmille.

Nykyinen minivaatimus on 15 prosenttia.

- On tärkeää, että yleisen edun kanavilta vaaditaan tiettyä sisältöä. Kotimaisen ohjelmatuotannon lisäyksessä otetaan pieni askel eteenpäin. Tämän ei pitäisi olla liian suuri vaatimus kenellekään, Krista Kiuru sanoo.

Viestintäpoliittisen ohjelman luonnos lähtee lausuntokierrokselle, joka päättyy kesäkuun alussa. Eduskunta päättää esityksen hyväksymisestä ensi syksynä.

.
.