1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Nykyhäiden trendi: Pitkä suunnittelu ja kymppitonnin lasku

Kesä on häiden kulta-aikaa, mutta talvihäät ovat yleistymässä. Tämän hetken hitti on teemahäät kuten keväiset perhoshäät. Häiden teema näkyy jo kutsukorteissa.

ilmiöt
Tuore aviopari tulossa hääkirkosta.
Nestor Bachmann / EPA

Porilainen hääsuunnittelija Tanja Hakala meni itse naimisiin kuluvan vuoden tammikuussa. Omia häitään hän suunnitteli yli puolitoista vuotta ja piti samalla hääblogia.Häiden järjestely vei naisen mennessään ja nyt hän on ammatiltaan hääsuunnittelija. Hääsuunnittelija on yleistyvät ammatti, mutta Satakunnassa heitä on tiettävästi vain kaksi.

Hakalan mukaan häiden suunnittelussa kannattaa olla ajoissa liikkeellä.

- Nyt tehdään jo suunnitteluvarauksia ensi vuoden kesäksi. Kesähäiden rinnalle ovat kuitenkin kirimässä talvihäät. Ne yleistyvät lujaa vauhtia.

Perhosia ja vintagea

Hääsuunnittelijan apuun turvaudutaan, kun ei haluta käyttää kaikkea omaa aikaa niiden suunnitteluun. Myös vasta paikkakunnalle muuttaneet pyytävät apua, kun eivät tunne juhlapaikkoja ja pitopalveluja.

Tämän päivän sana häissä ovat teemat. Häitä suunnitellaan esimerkiksi vintagen tai tiettyjen värien ympärille.

- Keväällä suosiossa ovat perhoshäät. Perhosteema näkyy kutsukorteissa, kakussa jne. Muotia ovat myös save the date -kortit, joilla pyydetään varaamaan tietty päivä kalenteriin jo ennen varsinaisen kutsukortin tuloa. Satakunnassa karkkibuffetit ovat myös nousussa. Buffetista voi ottaa kotiin mukaan herkkuja ja leivonnaisia.

Ruokaan ja valokuvaajaan kannattaa satsata

Vaikka häiden eteen nähdään paljon vaivaa, ei niistä Suomessa ole Hakalan mielestä tullut kilpavarustelua, kuten Yhdysvalloissa.

- Pienet ja vaatimattomat häät eivät ole Suomessa menneen päivän lumia. On paljon pareja, jotka pitävät yllätyshäät. Itse menin jokin aika sitten synttärikutsuille, jotka paljastuivat myös häiksi.

Silloin, kun häihin panostetaan, niihin panostetaan kuitenkin kunnolla ja hintalappu on sen mukainen.

- Hääbudjetti vaihtelee tietenkin paljon muun muassa vierasmäärästä riippuen, mutta uskaltaisin sanoa, että keskimäärin hinnaksi tulee helposti kymppitonni. 10 000-20 000 euron häitä on jo iso osa häistä. Pitopalvelu ja bändit maksavat helposti maltaita.

Hääsuunnittelija neuvoo hääpareja satsaamaan ruokatarjoiluun ja valokuvaajaan.

- Hyvä ruoka muistetaan aina ja valokuvat ovat ainoa asia, mikä päivästä jää jäljelle muistojen lisäksi.

Lue seuraavaksi