1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ncc Group

Minna Canthin kotitalon korjaustyöt alkoivat pakon edessä

Kanttilan omistava rakennusyhtiö joutui aloittamaan ulkoremontin, koska Kuopion kaupunki uhkasi yhtiötä mittavilla korvauksilla ja poliisitoimilla. Talon jatkokäyttö on kuitenkin yhä auki. Rakennusliike suunnittelee siihen asuntoja mutta talon kannatusyhdistys haluaisi rakennuksen edes osittain kulttuuriväen käyttöön.

Kuva: Yle / Timo Heikura

Kädenvääntö kirjailija Minna Canthin koti- ja liiketalon kohtalosta jatkuu Kuopiossa mutta takavuosia maltillisempana. Talon omistava rakennusliike joutui aloittamaan Kanttilana tunnetun talon ulkoremontin, koska kaupunki uhkasi yhtiötä uhkasakolla ja poliisitoimilla.

Ulkoremontissa Kanttila saa seiniinsä uuden maalin, ja lisäksi sen katto uusitaan. Remontti on tehtävä, koska pelkona oli talon ajautuminen purkukuntoon. Kaavassa Kanttila on määrätty säilytettäväksi.

Yli 20 vuotta Kanttilan korjaamista ajanut kannatusyhdistys on ulkoremonttiin tyytyväinen, mutta haluaisi viimein päätöksiä myös koko talon peruskorjauksesta.

– Ei ole missään nimessä hyväksyttävä ratkaisu, että nyt tehdään tällainen korjaus ja asia jätetään taas siihen. Pitää pikaisesti ryhtyä talon todelliseen peruskorjaukseen. Kun korjaukset lopulta on pakko tehdä, ne eivät siitä ainakaan helpotu, että aikaa kuluu, sanoo kannatusyhdistyksen puheenjohtaja Atte von Wright.

Omistajalla ei uutta kerrottavaa

Kanttilan kannatusyhdistys toivoo taloa edes osittain kulttuuriväen käyttöön. Kannatusyhdistys on kiirehtinyt talon korjausta vetoamalla asiassa rakennusyhtiön pääkonttoriin Ruotsiin.

Pitää pikaisesti ryhtyä talon todelliseen peruskorjaukseen.

Atte von Wright

– Enpä tiedä toista yksityistä kotia, jossa olisi vieraillut niin moni kulttuurihistoriamme vaikuttaja kuin Kanttilassa on vieraillut, muistuttaa puheenjohtaja von Wright.

Paikallisella NCC:n edustajalla ei kuitenkaan ole uutta kerrottavaa Kanttilan jatkokäytöstä. Kahdeksan vuotta rakennuksen kortteleineen omistanut NCC toistaa yhä suunnittelevansa rakennukseen asuntoja tai toimistoja; myös purkuluvan hakeminen talon osittaiseksi purkamiseksi on selvitystyön alla.

– Talo on rakennettu monessa vaiheessa, mikä tekee siitä haastavan kohteen. En uskalla luvata enää mitään aikatauluja vaan kerromme sitten, kun tiedämme, mitä talolle tehdään, kuittaa NCC Rakennuksen projektipäällikkö Risto Keränen.

– Aikaa on kulunut, kun olemme uudistaneet muuta korttelia, Keränen muistuttaa.

Keräsen mukaan NCC ei kuitenkaan aio myydä taloa eteenpäin.

– Hoidamme tämän nyt kunniakkaasti loppuun, hän lupaa.