McDonald'sin suututtanut taiteilija oikeuteen

Kuvataiteilija Jani Leinonen joutuu vastaamaan oikeudessa Ronald McDonaldin patsaan kaappaamisesta ja tuhoamisesta. Valtavan mediahuomion kaappausoperaatiolla saanut taiteilija kiistää syyllistyneensä rikokseen.

kulttuuri
Ronald McDonald -pellepatsas.
Ronald McDonald -pellepatsas.

Syyttäjä on haastanut taiteilija Jani Leinosen ja kaksi muuta oikeuteen petoksesta ja väärennöksestä. Leinosen mukaan performanssissa oli kyse kansalaistottelemattomuudesta eikä rikoksesta.

Syytetyt varastivat viime vuoden helmikuussa Ruoholahden McDonald'sin Ronald McDonald -pellepatsaan huoltomiehiksi naamioituneina.

Ryhmä ilmoitti kirjeitse ja internetissä palauttavansa patsaan, jos McDonald's vastaisi kysymyksiin yrityksen etiikasta ja tuotteidensa alkuperästä. Maailman suurin hampurilaisketju vastasi, ettei se neuvottele rikollisten kanssa.

Tilannetta seurasi Ronald McDonald -patsaan videoitu tuhoaminen giljotiinilla. Ryhmä kutsui tuhoamista teloitukseksi, ja siitä kuvattu video sai suuren suosion internetissä.

Ronald McDonaldin kaappaustarina uutisoitiin ympäri maailmaa.

Terroristien toimintaa imitoinut performanssi johti Leinosen pidätykseen ja hänen studioonsa tehtyyn poliisiratsiaan. Taiteilijan mukaan poliisi sekoitti taiteen ja terrorismin.

Asian oikeuskäsittely alkaa Helsingin käräjäoikeudessa kesäkuun 4. päivä.

Yle Uutiset kertoi aiemmin virheellisesti, että hampurilaisketju McDonald's olisi haastanut kolmikon oikeuteen.