Sokeri vanhentaa ennenaikaisesti

Runsaasta makean syömisestä tulee ensin sokerihumala ja sitten krapula. Jatkuva mässäily voi aiheuttaa väsymystä, ärtymystä, masennusta ja jopa riippuvuutta.

Kuva: Arja Lento / Yle

Suomalainen syö vuodessa keskimäärin 36 kiloa sokeria. Makean nauttimista seuraavan ylikierroksilla käymisen eli sokerihumalan pitäisi olla tilastotietojen valossa monelle tuttu kokemus.

Makeat herkut sekoittavat ihmisen sokeriaineenvaihdunnan. Ensin elimistöön vapautuu opioideja eli elimistön omia morfiinin kaltaisia hyvänolontunteen aikaansaavia aineita. Samalla insuliinin eritys lisääntyy.

Verensokeri nousee ja laskee nopeasti, Suomen ravinto- ja fytoterapeuttiyhdistyksen puheenjohtaja, ravintoterapeutti Tarja Tuuli tietää.

Jos sokeri keksittäisiin nyt, sen nauttiminen autolla ajaessa varmasti kiellettäisiin, sillä verensokerin laskuvaihe on liikenteessä vaarallinen.

Tarja Tuuli

- Sokerihumalaa seuraa krapula eli väsymys, ärtymys, keskittymisvaikeudet, päänsärky, makeanhimo, nälkä ja jopa masennus. Jos sokerihumalassa on usein, siihen voi jäädä koukkuun.

Jokapäiväiset karkkipäivät pahentavat haittoja. Sokerialtistus ei näy heti ulospäin, mutta nakertaa elimistöä sisältä.

Tarja Tuuli sanoo, että sokerilla mässäily voi aiheuttaa pitkällä aikavälillä vatsavaivoja, ylipainoa, aineenvaihdunnan epätasapainoa ja allergioita.

- Lisäksi sokerihumalat vanhentavat ennenaikaisesti.

Ei rattiin sokerihumalassa

Sokerihumalaan voivat tulla sekä lapset että aikuiset. Aikuinen tosin kyllästyy makean syömiseen nopeammin kuin lapsi, joka voi jatkaa herkuttelua niin kauan, että oksentaa. Lapset tulevat siis sokerihumalaan herkemmin kuin aikuiset.

Humalassa esimerkiksi autolla ajaminen on kielletty. Tarja Tuuli kieltäisi rattiin hyppäämisen myös sokerihumalaisilta.

- Sokerihumalaa seuraa väsymys. Jos sokeri nyt keksittäisiin uutena aineena, sen nauttiminen autolla ajaessa varmasti kiellettäisiin, sillä verensokerin laskuvaihe on liikenteessä vaarallinen.