Lapuan Nahka Oy:n juuret ulottuvat yli 90 vuoden taakse. Yritys aloitti toimintansa hevosten valjaiden teolla, eli pitkään valmistamalla nahkaa kotimaiselle huonekaluteollisuudelle ja nyt töitä tehdään kenkä- ja laukkutehtaille niin kotimaahan kuin myös vientiin. Vientimaita ovat lähinnä Tanska ja Ranska.
- Huonekaluteollisuuden osuus on vähentynyt. Sen osuus jää 15-20 prosenttiin. Kenkä- ja laukkunahan osuus on lisääntynyt viime vuosina, sanoo Lapuan Nahan toimitusjohtaja Antti Rissa.
Nahka muokataan käsityönä
Nahan muokkaaminen on käsityövaltaista työtä. Automatisointi on hankalaa, koska vuotien muoto, koko ja paksuus vaihtelevat suuresti.
- Kone ei pysty lukemaan eläimen nahkaa. Kyllä käsin pitää moneen kertaan koetella ennen kuin työ on valmis ja nahka myytävässä kunnossa, vakuuttaa tuotantopäällikkö Kauko Nikkari.
Kilpailu on kireää
Pahimmat kilpailijat tulevat Etelä-Afrikasta ja Brasiliasta. Suomalaisyritys kohtaa ne päivittäin.
Halpasarjaan emme osallistu, mutta kalliimman nahan kisassa olemme vahvoilla
Tuotantopäällikkö Kauko Nikkari
Markkinoilla kilpaillaan joka päivä, sanoo Lapuan Nahan toimitusjohtaja Antti Rissa. Hänen mukaansa vaikeutena on pysyä mukana näillä kustannuksilla halpamaiden kanssa.
- Ei Suomessa voi pärjätä kuin laadulla ja joustavuudella. Halpasarjaan emme osallistu, mutta kalliimman nahan kisassa olemme vahvoilla, summaa puolestaan tuotantopäällikkö Kauko Nikkari.
Kilpailun kireydestä kertoo sekin, että 52 työntekijästä parikymmentä on tänä keväänä kahden viikon ajan lomautettuina. Toimitusjohtajan mukaan tilanne on kuitenkin valoisampi kuin esimerkiksi kolme vuotta sitten. Palkan lisäksi kustannuksia kasvattavat nahan parkitsemisessa käytettävien myrkkyjen hävittäminen. Ympäristöajattelu riippuu maasta ja maanosasta.
- Kyllä EU:ssa on samat säädökset. Tulkinnat vaan vaihtelee. Se on tosiasia, tietää Rissa.