MTV3: Perussuomalaiset laskussa

MTV3:n ristiriitainen kysely lupaa perussuomalaisille viiden tai 12 prosentin kannatuksen. Tai jotain siltä väliltä.

politiikka

MTV3:n tuoreen mielipidekyselyn mukaan kokoomus lähtee kuntavaaleihin 23 prosentin kannatuksella. Seuraavina ovat SDP, jonka kannatus on 21 prosenttia, ja keskusta, jota kannattaa 20 prosenttia.

Sen jälkeen meneekin vaikeaksi. Research Insight Finlandin kyselyssä perussuomalaiset saa nimittäin laskentatavasta riippuen 5 - 12,1 prosentin kannatuksen. Kun käytetään korjauskertoimia, perussuomalaisten kannatus on viisi prosenttia ja korjaamaton tulos 12,1 prosenttia.

Tutkimuslaitos selittää eroa perussuomalaisten suurilla kannatusmuutoksilla: korjattuun tulokseen vaikuttaa muun muassa puolueen viime kuntavaalien tulos 5,4 prosenttia.

Puolueiden järjestys vaihtelee

Korjatuilla luvuilla vihreät ja vasemmistoliitto saavat yhdeksän prosentin kannatuksen. Pienemmistä puolueista RKP:tä tukee viisi ja kristillisdemokraatteja neljä prosenttia.

Korjaamattomilla luvuilla kokoomus on edelleen suurin, 23,6 prosenttia, mutta keskustan ja SDP:n järjestys vaihtuu. Keskustaa tukee 19,3 ja SDP:tä 16,5 prosenttia vastaajista.

Vihreiden luku on 12,7, PS:n siis 12,1 ja vasemmistoliiton 8,2. Korjaamattomilla luvuilla KD:n osuus on 2,6 ja RKP:n kaksi prosenttia.

Kyselyn haastattelut (yhteensä 1526) tehtiin 7. - 18. toukokuuta. Virhemarginaali on +/- 2,7 prosenttiyksikköä.

Lähteet: MTV3