Valtaoja vaatii eutanasiaa kuolleen ex-vaimonsa suulla

Professori Esko Valtaoja lupasi syöpää sairastaneelle entiselle vaimolleen toimia eutanasian puolesta. Valtaojan mukaan saattohoitoa tarvitaan, mutta sen parantaminen ei ole vaihtoehto eutanasialle.

Esko Valtaoja vieraili Ylen A-studiossa toukokuussa. Kuva: Yle

Avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja sanoo puhuvansa kivuliaaseen syöpään kuolleen ystävänsä, entisen vaimonsa Leena Tähtisen puolesta, kun hän puolustaa eutanasiaa.

Valtaoja sanoo, että sappitiehytsyöpää sairastanut Tähtinen vannotti hänet toimimaan eutanasian puolesta, kun on itse kuollut. Leena Tähtinen kuoli vuonna 2009.

Valtaoja sanoo Ylen A-studiossa, että tuskin parempaa asiantuntijaa voi löytyä kuin ihminen, joka olisi halunnut eutanasiaa, mutta ei sitä saanut. Leena koki, että hänen perimmäisiä ihmisen oikeuksiaan loukattiin ja hänen ihmisarvonsa riistetään siinä vaiheessa, kun hän on avuton.

- Hän sanoi, että tämä on barbaarista. Barbaarisen maan barbaarinen lainsäädäntö, jossa lemmikkieläimille taataan kivuton kuolema, mutta ihmisille ei. Kärsimykset voivat pahimmassa tapauksessa jatkua vaikka kuinka pitkään ja mitään ei voi tehdä, Valtaoja kertoi.

Valtaojan kanssa asiasta väitellyt sisäministeri, kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen sanoi ymmärtävänsä, että tällaiset tilanteet ovat raskaita ja potilaiden kokemukset täytyy ottaa vakavasti.

Räsänen kuitenkin korosti, ettei koskaan ihmiskunnan historiassa ole ollut olemassa näin hyviä saattohoidon menetelmiä, kuten kivunlievitystä.

Valtaojan mukaan hänen entiselle vaimolleen ei kuitenkaan saatu riittävää kivunlievitystä sairaalassa ja raa'alla rahalla hankittiin paikka saattokodissa, jossa kivunlievitystä oli paremmin tarjolla.

Räsänen parantaisi saattohoitoa, Valtaojan mukaan molempia tarvitaan

Keskustelu on Räsäsen mielestä tervetullutta siinä mielessä, että saattohoitoa ja sen saatavuutta täytyy parantaa. Saattohoitoa pitää olla saatavilla kaikkialla ja se on otettava lääkärien ja hoitajien koulutusohjelmaan, Räsänen totesi.

Valtaoja puolestaan sanoo, ettei kukaan ole eri mieltä siitä, että saattohoitoa tarvitaan. Saattohoidon parantaminen ei kuitenkaan hänen mielestään ole vaihtoehto eutanasialle, jossa puhutaan äärimmäisestä tilanteesta.

Hän myös toteaa, että kysymys on siitä, millä tavalla auttaa ja armahtaa nyt kivusta kärsiviä ihmisiä. He eivät periaatteista ja tulevista suunnitelmista välitä. He elävät ja kuolevat tässä ja nyt, hän totesi.

Valtaoja pitää ymmärrettävänä huolta siitä, että eutanasian sallimisen myötä lähdettäisiin arvottamaan elämää. Hänen mukaansa esimerkiksi Holannissa ei ole kuitenkaan näin käynyt.

Räsänen puolestaan huomautti, että Hollannissa on käyty vakavaa keskustelua siitä, että saattohoidon kehittäminen on jäänyt lastenkenkiin eutanasian sallivan lainsäädännön takia. Räsäsen mukaan Hollannissa on myös tapahtunut tilanteita, joissa esimerkiksi jopa kehitysvammaisia lapsia on surmattu, jolloin nämä eivät ole pyytämässä sitä itse.

Valtaoja puolestaan arvostelee poliitikkoja siitä, että he keräävät irtopisteitä eutanasiakeskustelulla. Hänen mukaansa kysymys eutanasiasta on vakava asia ja  tarvitaan kunnollista eettistä keskustelua, mutta sellaista eivät ole Timo Soinin ja Päivi Räsäsen blogit, joissa mennään aika lailla ohitse todellisen tilanteen.