Meriharjuskantaa yritetään pelastaa viljelyllä

Uhanalaiseksi luokiteltua meriharjusta on tarkoitus ottaa emokalaviljelyyn Keminmaan kalanviljelylaitokselle.

luonto
Tuotantopäällikkö Juha Iivari Keminmaan kalanviljelylaitoksen siiankasvatusaltaiden äärellä
Yle / Kati Siponmaa

Perämeren pohjukassakin kalastettu meriharjus uhkaa kadota kotimaisesta kalalajistostamme. Uhanalaiseksi luokiteltua meriharjusta on tarkoitus ottaa emokalaviljelyyn Keminmaan kalanviljelylaitokselle.

Laitoksen tuotantopäällikkö Juha Iivarin mukaan meriharjusta esiintyy enää harvoissa paikoissa ja nekin pitää mereltä etsimällä etsiä.

- Nyt oltiin merellä pikkuisen myöhässä. Siellä oli kutu mennyt jo ohi ja tällä kertaa ei onnistuttu. Työtä jatketaan varmaan ensi vuonna ja niin kauan, että se saadaan sieltä talteen, Iivari vakuttaa.

Kantaa ylläpidetään

Iivarin kertoo, että äärinmäisen uhanalaiseksi luokitellut meritaimenkannat ovat jo viljelyssä. Lisäksi vaellussiiasta monet kannat ovat äärimmäisen uhanalaisia ja myös järvitaimenet.

- Että kyllä näitä on. Ja niitä yritetään sitten viljelyllä ylläpitää. Jos laji katoaa luonnosta, niin se on kuitenkin jossakin, eli kalanviljelylaitoksella, Iivari toteaa.

Kemijoella on parhaillaan menossa velvoiteistutukset ja lohen osalta ne ovat kiivaimmillaan.

- Mekin olemme luovuttaneet siihen käyttöön alkumateriaalia eli lohen mätiä, mistä on sitten kasvatettu istukkaita, Iivari mainitsee.