Hyppää sisältöön

Kyösti Kakkonen luopui Tokmannista

Perustaja luopuu kaikesta Tokmanni-omistuksestaan, kun halpakauppaketju myydään Nordic Capitalille.

Kuva: Yle / Heikki Haapalainen

Halpakauppaketju Tokmanni vaihtaa omistajaa. Sijoituskonserni CapMan ja Tokmannin muut omistajat myyvät koko osakekannan sijoitusyhtiö Nordic Capitalille. Kauppahintaa ei kerrota julki.

Liikemies ja Tokmannin perustaja Kyösti Kakkonen ei enää kaupan jälkeen omista kauppaketjua, kertoo CapManin partneri Tuomo Raasio.

Sijoitusyhtiö CapManilla on 52 prosenttia Tokmannin osakkeista, Kyösti Kakkosen yhtiöllä 22 prosenttia sekä liikemies Seppo Saastamoisella 22 prosenttia. Saastamoinen aloitti tahollaan Makasiini-halpatavaraketjun.

2000-luvun alussa halpakauppaketjut olivat alueellisesti toimivia perheyrityksiä, kunnes sijoitusyhtiö CapMan alkoi kasvattaa niistä valtakunnallista konsernia yritysostoilla. Tokmanni-konserniin kuuluu nykyisin 144 myymälää seitsemällä eri nimellä. Samaa konsernia ovat muun muassa Säästöpörssit, Tarjoustalot ja Maxi-Makasiinit.

- Yhtiön kasvutarinan perustana on Tokmannin perustajan Kyösti Kakkosen ja Maxi-Makasiinin perustajan Seppo Saastamoisen vahva visio ja yrittäjyys, sanoo CapManin partneri Tuomo Raasio kunniaa jakaen.

Kakkosella on takanaan 30-vuotinen taival Tokmannissa, joten kauppaan liittyy ristiriitaisiakin tunteita.

- On todella haikean surullinen olo, se on totta. Mutta yhtäältä iloitsen siitä, että yhtiö menee hyviin käsiin ja yhtiö jatkaa elämää, Kakkonen kuvailee tuntojaan.

Kakkonen uskoo, että Tokmannilla on edessään uusi, toisenlainen menestystarina.

- Kauppa tietää turvaa henkilökunnalle ja yhtiö elää ja tulee olemaan todellinen vaikuttaja ja kilpailija. Se luo vastavoimaa ja vaihtoehtoja tähän hyvin polarisoituneeseen suomalaisen kaupan kenttään, Kakkonen ennustaa.

Liikemies Kakkonen tuli suuremmalle yleisölle tutuksi vaalirahakohussa. Viime kuussa syyte häntä vastaan hylättiin Helsingin käräjäoikeudessa.

Uusi omistaja katsoo naapurimaihin

Seitsemän vuoden omistuksen jälkeen CapMan on nyt myymässä konsernia uusiin käsiin. Jerseyn saarella kotipaikkaa pitävän Nordic Capitalin partnerin Robert Furuhjelmin mukaan Tokmannia kehitetään jatkossa edelleen.

Esimerkiksi ostoyhteistyön aloittamista Norjassa toimivan Europris-halpakauppaketjun kanssa harkitaan.

Nordic Capital tutkailee samalla sopivia kauppaketjuhankintoja Ruotsista.