1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Rikhard Leijonamielen sydämen salaisuudet mikroskoopin alle

Tutkija toivoo, että pieni jäännös paljastaa Rikhardin kuolinsyyn ja 1100-luvun balsamointitavat. Aiemmin hän on selvittänyt mm. Napoleonin kuolinsyyn.

kulttuuri

Ranskalaistutkija, joka on jo ratkaissut muun muassa Jeanne d'Arcin luiksi väitetyn pyhäinjäännöksen arvoituksen, tutkii nyt Englannin legendaarisen kuninkaan Rikhard Leijonamielen sydäntä. Philippe Charlieria kiinnostavat ennen muuta 1100-luvun balsamointitavat mutta myös Rikhardin tappanut bakteeri.

Leijonamielenä tunnettu Richard I kuoli Ranskassa vuonna 1199 ilmeisesti varsijousen nuolen aiheuttamaan verenmyrkytykseen.

Pienimmästä mahdollisesta näytteestä yritetään saada suuri määrä tietoa.

Philippe Charlier

Rouenin katedraaliin Pohjois-Ranskaan haudatusta balsamoidusta ruumiista on jäljellä enää rippeitä. Charlier on saanut tutkittavakseen pienen palan Rikhardin sydäntä.

1100-luvun Euroopassa balsamointia tekivät parturit ja jopa kokit. Heidän tekniikoistaan tiedetään tuskin mitään, Charlier kertoo.

- Tämä tutkimus on todellinen haaste: pienimmästä mahdollisesta näytteestä yritetään saada suuri määrä tietoa.

Charlier vei kaunottarelta maineen

Pariisilaisessa tutkimussairaalassa työskentelevä Charlier käyttää voimakkaita mikroskooppeja ja muuta nykypäivän huipputekniikkaa historiallisten arvoitusten selvittämiseen.

Hän on todistanut muun muassa, että muinaisjäänne, jotka Vatikaani oli vahvistanut Orléansin neitsyen Jeanne d'Arcin luiksi, olikin peräisin kissasta ja egyptiläisestä muumiosta. Charlier on myös kumonnut vakiintuneen olettamuksen, jonka mukaan britit olisivat myrkyttäneet Napoleonin.

Yksi Charlierin "potilaista", kuten hän tutkittaviaan kutsuu, oli Ranskan kuninkaan Henrik II:n rakastajatar Diane de Pointiers. Charlier totesi hänen juoneen kullasta tehtyä eliksiiriä ikuisen nuoruuden toivossa.

Kaarle VII:n rakastajatar Agnès Sorel puolestaan sai Charlierilta 3-D-tekniikalla kasvot. Vuonna 1450 kuolleen 28-vuotiaan Sorelin kuolinnaamion perusteella hän oli keijumainen kaunotar, mutta todellisuudessa hänellä oli ulkoneva otsa, matalat poskipäät ja lättänä nenä, Charlier kertoo.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi