Auringon UV-säteily lisääntyy

Suomessa on vain kuusi mittauspistettä. Lisääntyvän UV-säteilyn myötä haluttaisiin uusia mittareita varsinkin Kaakkois-Suomeen ja länsirannikolle, mutta laiteinvestointeihin ei ole rahaa.

Kotimaa
Ultraviolettisäteilyn mittauslaite
Yle / Antti Kettumäki

Auringon ultraviolettisäteilyn määrä on noussut Suomessa 10 prosenttia viimeisen 10 vuoden aikana. Ilmatieteen laitoksen havaintopisteiden mittauksista ei ilmene mistä nousu johtuu, mutta tuloksiin vaikuttavat otsonikerroksen paksuus ja vallitseva pilvisyys.

- Syytä emme tällä hetkellä ihan tarkkaan tiedä, mutta se on lisääntynyt ja asiaa tutkitaan parhaillaan, kertoo tutkija, UV-asiantuntija Tapani Koskela Ilmatieteen laitokselta.

- Se, pitääkö siitä olla huolestunut, riippuu ihmisen omasta käyttäytymisestä: paljonko viettää tai joutuu viettämään aikaa työn tai harrastuksen takia auringossa.

Suojautumisesta ei vouhoteta turhaan

Suomessakin terveydenhuoltoalan ammattilaiset ovat huolissaan auringosta aiheutuvan melanooman lisääntymisestä. Samaa mieltä on myös tutkija.

- Kun aurinko on korkeimillaan eli keskipäivän molemmin puolin, on syytä suojautua vaatteilla, aurinkolaseilla tai hakeutumalla varjoon. Jos nämä ei ole mahdollisia, niin sitten pitäisi suojata itsensä aurinkovoiteella. Oma käyttäytyminen loppukädessä kuitenkin ratkaisee sen, kuinka paljon uv-säteilylle altistuu, sanoo UV-asiantuntija Tapani Koskela.

Auringonpaahteelta on syytä suojautua, mikäli ultravioletti-indeksi (UVI) on kolme (3) tai korkeampi.

Ilmatieteen laitoksen eteläisin mittauspiste on Utössä ja pohjoisin Sodankylässä. Yhteensä niitä on vain kuusi. Jos Kaakkois-Suomeen ja länsirannikolle saataisiin lisää mittauspisteitä, niin saataisiin entistä tarkempia lukemia koko maasta. Tällä hetkellä uusiin laitehankintoihin ei ole varaa.