Timo Heinonen on kenkäfriikki kansanedustaja

Kengät kruunaa pukeutumisen, on kyse sitten miehestä tai naisesta, sanoo loppilainen, Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen.

perf1
kansanedustaja Timo Heinonen
Timo Heinosen verkkosivut

Kansanedustaja Timo Heinoselta pääsee pitkä nauru, kun häneltä kysytään kengistä. Ei hän hämilleen mene, mutta selvästikin aihe hieman kutkuttaa, enkä nolottaakin.

- Kengät kruunaavat pukeutumisen. Vaikka ihminen olisi kuinka hienosti tahansa pukeutunut, mutta kengät eivät käy, menee fiilis.

Heinonen tunnetaan huolitellusta pukeutumisesta, kaikki pitää olla tiptop. Kenkäkaappi on juhlavan kokoinen. Paljonko niitä kenkiä sitten on?

- Paljon! Miehelle liikaa, nauraa Heinonen.

- Jos olen rehellinen, niin kuin poliitikot yleensäkin, myönnän että aikamoinen kenkävarasto minulla on. Siellä on erikoisiakin kenkiä.

On värikkäitäkin, mustasta punaiseen ja fiilispohjalta ostettuja erikoisuuksia, tyyliä ja korkoa joka lähtöön.

- Jyrki Katainen muistutti, että pitää muistaa jotta pystyy huolehtimaan omista koroistaan. Silloinkin, vaikka korot nousevat. Se on enkä enemmän naisten ongelma kuin miesten. Tärkeää on pitää myös vaihtokenkiä. Kenkä tykkää siitä, että saa lepopäivän, Heinonen juttelee hymy huulillaan.

Turkkilaisia käsintehtyjä

Ihan kerta viikossa uudet kengät – juttuun Heinonen ei lähde, mutta tilaisuuden tullen uudet kengät löytävät hänen kaappiinsa. Taannoin hän osti pienestä helsinkiläisestä turkkilaisia käsintehtyjä kenkiä myyneestä pikkuputiikista hienot kengät. Sellaiset, josta eduskunnan kaverit pilkkaisivat, kun niissä on kärki kuin monoissa. Huutelu ei paljoa loppilaista kansanedustajaa hetkauta.

- Jos näen sopivat, ostan ne. Ystäväni Saija Grönholm Läyliäisistä sanoo käyttävänsä sellaisia kenkiä, jotka huutavat Läyliäisiin. Jos joku kravatti huutaa, että haluan Heinosen vaatekaappiin, se pitää ostaa. Niin se menee kengissäkin.

Samaiset eduskunnan kaverit joutuvat useinkin pysähtymään kaupungilla sen takia, että yksi porukasta haluaa tsekata kenkätarjonnan.

- Kyllä vaan. Viime lauantaina olin kavereiden kanssa Tallinnassa. Oli pakko oli pyörähtää katsomassa kenkiä yhdessä putiikissa, mutta siinä ei ollut yhtään Lopelle päin huutanutta kenkäparia.

Katse kenkiin

Heinonen myöntää hieman varovaisesti tarkkailevansa myös muiden miesten kenkiä. Huoliteltuun pukeutumiseen kuuluu hyvät ja tyylikkäät kengät.

- Tulee kiinnitettyä huomiota erityisesti silloin, kun kaikki muu on ihan kohdallaan, mutta olisi voinut niiden läskipohjien tilalle valita jotain muuta.

Kehuja tulee muunmuassa kokoomuslaiselle ministeri Aleksander Stubbille.

- Hän on hyvä esimerkki, miten pukeudutaan tyylikkäästi. Miehenkin pukeutuminen kruunataan hyvillä ja mukavilla kengillä. Naisistahan löytyy paljonkin sellaisia, jotka osaavat tämän esimerkillisellä tavalla.

Normaaliin työpäivän kenkävalinta on helppo. Kun päällä on parlamentaariseen pukeutumiseen kuuluva valkoinen paita, punainen kravatti ja tumma puku, niin jalassa ovat mustat kengät. Kaapissa on paljon ulkomaisia kenkiä, mutta Heinonen toivoisi sieltä löytyvän entistä enemmän kotimaisia.

- Ostan kotimaisia kenkiä aina silloin tällöin. Useimmiten tekijät ovat uusia, vielä pieniä nimiä. Kun on käynyt katsomassa suomalaista kenkäsuunnittelua ja saanut olla mukana näytöksissä ja näyttelyissä, niin sieltä on aina löytynyt jotain. Sellaisia kenkiä on kiva saada, koska siinä yhdistyy moni juttu.

Heinonen sanoo olevansa kateellinen naispuolisille kollegoilleen.

- Ihan vähän aikaa sitten (Vasemmistoliiton riihimäkeläinen kansanedustaja) Aino-Kaisa Pekonen oli hankkinut veljensä häihin uuden Parikat. Tuollaisia Minna Parikoita ja hienoja suunnittelijoita me miehillekin kaipaamme. Suomalainen kenkäsuunnittelu on nosteessa, kyllä me niitä vielä saammekin, kenkäfriikiksi tunnustautuva kansanedustaja uskoo.