1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Miehet sen tietävät - kesälista on pitkä

Monissa perheissä kirjoitetaan (naiset kirjoittavat) listoja kesällä tehtävistä (miesten tehtävänä olevista) asioista ja töistä. Monelle raavaalle urholle on tiedossa kovat ajat, kun muutamassa kuukaudessa pitää ehtiä tehdä kaikki hommat, niin ja vähän lomaillakin.

Kuva: Yle / Anna Sirén

Kesän 2012 työlista: suihkulähteen laitto kesäkuntoon, altaan tyhjennys, pesu ja pumppu paikoilleen. Terassien puulattioiden ja puutarhakalusteiden öljyäminen, skootteritallin oven maalaus, kourujen ja rännien puhdistus. Puuvajoihin ovet + maalaus. Autotallin seinien maalaus + puuvajojen valkoisten osien maalaus. Autotallin raivaus, romut jäteasemalle.

_- _Kyllä meillä listoja tehdään kesäksi, mutta aika usein joutuu listasta lipsumaan, nauraa kokkolalaismies.

Kaveri nyökyttelee vieressä ja osoittautuu harvinaiseksi yksilöksi, mieheksi, joka laatii itse itselleen työlistaa. Kirjattuna on vähäsen mattojen tamppausta ja pientä siivousta. Jotenkin huomaa, että mies on tehnyt listan itse...

Autotallin remontti: takaosaan väliseinä, takaosasta puutarhavaja. Autotallin peräseinään ovi puutarhavajan oveksi. Oven hankinta tai teko. Jos tehdään itse, maalattava mustaksi. Hyvät hyllyt seinille. Hyvät hyllyt ja säilytystelineet myös autotallin puolelle. Säilytettävät tavarat järjestykseen.

Kokkolalaisnainen puolestaan kertoo, että heillä ei tehdä varsinaista listaa, mutta yhdessä suunnitellaan, mitä kesällä pitää tehdä. 

- Mietitään mikä kuuluu mulle, mikä isännälle. Meillä on mökissä tehty niin paljon remppaa, että tänä kesänä päästään vähemmällä. Oikeastaan vaan vessan polku pitää pohjustaa uudelleen. Marja-aikana mennään marjaan ja sieniäkin poimitaan. Viikonloppuna käydään katsomassa korvasienien tilanne.

Toteutuuko lista?

Pressulla peitetyn, epämääräisen lautakasan siivous ja tilalle muurikivistä ladottu kunnollinen kukkapenkin reunus. Hankittava betoniset muurikivet ja kunnon ruokamultaa. Toinen samanlainen kukkapenkki tontin toiselle reunalle. Sen yhteyteen ilta-aurinkopaikan rakentaminen. Parvekkeen kaiteen maalaus. Parvekkeelle tuulensuojasermi. Kissojen ulkoiluhäkin sisustaminen: sadekatos, tuulensuoja ja kiipeilytasoja. Pensasaidan leikkaaminen.

Kokkolalaisperheissä nuoria ei rasiteta kesällä liialla työllä. Tytöt tyhjäävät ja täyttävät tiskikoneita, vievät roskia ja ulkoiluttavat koiria. Pojat leikkaavat nurmikot.

- Ei mitenkään erityisen paljon hommia. Saman verran kaveritkin tekevät, teinitytöt kertovat.

_Talossa: varaston siivoaminen, kaikille työkaluille ym. kunnon säilytyspaikka. Lisää hyllyjä seinille ja joka tavaralle oma paikka. Olohuoneen  ja keittiön kattojen maalaus. Keittiön naarmuttuneen pöydän pinnan hiominen + maalaus ja lakkaus. Myös keittiön tuolien. _

Kun seuraavalta vastaan tulevalta kokkolalaismieheltä kysyy kesän työlistasta, miehen vastauksessa on hienoista huokauksen makua.

Kun seuraavalta vastaan tulevalta kokkolalaismieheltä kysyy kesän työlistasta, miehen vastauksessa on hienoista huokauksen makua.

- Kolmeen kertaa jo lista tehty ja kaikki on käyty läpi. Siinä on talon remppaa ja pihan laittoa. Mökillä on oma projektinsa.

Lista on vaimon käsialaa. Hänelle kuuluvat perheessä ”päättävät” työt eli listat. Toteuttaminen on miehen hommaa.  Mitä mies veikkaa,  kuinka hyvin listan työt ovat kesän lopussa toteutuneet?

- Vaimolta ei passaa tätä kysyä, minun mielestäni kohtuullisen hyvin.

Vielä yksi kohta kesän 2012 työlistassa: kahden kuusen ja männyn väliin, noin parin metrin korkeudelle kuopuksen toivomuksesta kunnon puumaja.

Maja on muuten vasta ainoa asia tämän kesän työlistasta, mihin mies on vastannut vapaaehtoisesti joo.