1. yle.fi
  2. Uutiset

Tuholaistorjujan kesäpäivää työllistävät ampiaiset ja lutikat

Ilmojen lämmetessä monenlaiset hyönteiset heräävät koloistaan. Päänvaivaa aiheuttavat muun muassa talon rakenteisiin pesiytyneet muurahaiset tai ampiaiset. Myös lutikat ovat tehneet paluun.

Kotimaan uutiset
Mies tuhoaa ampiaispesää
Tuholaistorjuntayrittäjä Taisto Eronen myrkyttää ampiaisia.Yle / Antti Kolppo

Kesä tuo tullessaan monenlaisia hyönteisiä sekä pihoihin että talojen sisälle. Lämpimät ilmat ovatkin tuholaistorjujille kiireistä aikaa. Ensimmäisinä ihmiset pistävät merkille useimmiten mustat muurahaiset ja ampiaiset. Tuholaistorjuja Taisto Erosen mukaan mustat muurahaiset eivät kuitenkaan ole varsinaisesti haitallisia.

- Tietysti jos ne hakeutuvat elintarvikkeisiin, ne täytyy saada sieltä pois, Eronen sanoo.

Mustaa muurahaista huomattavasti isompi hevosmuurahainen puolestaan on tuholainen. Ongelmia voi syntyä esimerkiksi muurahaisten pesiytyessä talon tukirakenteisiin.

- Se on ainoa muurahainen, joka tekee pesää terveeseenkin puuhun. Puun täytyy olla hieman paksumpi ja monesti se on sen takia kantavaa rakennetta. Muutamissa tapauksissa hevosmuurahaiset ovat päässeet valloilleen ja esimerkiksi mökkiä myytäessä on jouduttu tekemään aikamoisia remontteja, Eronen kertoo.

Myös rakennuksessa havaittuun ampiaispesään kannattaa reagoida nopeasti. Eronen ohjeistaa, että varovaisuutta on syytä noudattaa etenkin jos perheessä on ampiaisille allergisia lapsia.

- Kun ampiaispesä on pieni, sisällä saattaa parhaassa tapauksessa olla pelkkä kuningatar. Jos kuningatarta ei saa listittyä pesää hajottaessa, se rupeaa tekemään viereen uutta pesää.

Torjunta-ainetta pyritään käyttämään viimeisenä ratkaisuna.

Taisto Eronen

Etenkin erilaisten ampiaisten ja mehiläisten kohdalla lajintunnistus voi aiheuttaa päänvaivaa. Mikäli hyönteisten laji tai vaarallisuusaste askarruttaa, apua tarjoavat esimerkiksi kunnan terveysviranomaiset. Myös tuholaistorjujat tekevät tunnistustöitä.

Lutikat ovat levinneet räjähdysmäisesti

Tuholaistorjujia työllistävät nyt ennen kaikkea lutikat. 50-60 lukujen taitteessa Suomesta hävitetty syöpäläislaji on tuholaistorjuja Taisto Erosen mukaan tehnyt maailmanlaajuisen paluun. Ensimmäiset laajemmat havainnot tehtiin noin kolme vuotta sitten ja torjuntakohteiden määrät ovat siitä lähtien lisääntyneet räjähdysmäisesti.

- Lutikka imee ihmisverta. Se tulee esimerkiksi koteihin tai hotelleihin, ja yleensäkin paikkoihin joissa ihmiset ovat paikallaan pidempiä aikoja, Eronen kertoo.

Erosen mukaan rauta- ja maatalouskaupoista saatavat torjunta-aineet eivät pure lutikoihin kunnolla.

- Ennen torjunta-aineet olivat tehokkaampia, mutta ympäristölle haitallisia. Nykyiset torjunta-aineet ovat huomattavasti turvallisempia, mutta ne vaikuttavat vasta useiden torjuntakertojen jälkeen.

Tuholaistorjunta-alalla on kokonaisvaltaisesti siirrytty pehmeämpien torjuntakeinojen käyttöön. Pitkään alalla ollut Eronen kertoo myös itse arvostavansa vaihtoehtoisia toimintatapoja.

- Torjunta-ainetta pyritään käyttämään viimeisenä ratkaisuna, hän sanoo.

Lue seuraavaksi