Pahamaineinen ja urhea Soweto saa teatterista uuden ajan symbolin

Uusi talo on wau-arkkitehtuuria vaatimattomien asuintalojen joukossa alueella, josta alkoi Etelä-Afrikan apartheidin kaatanut liikehdintä.

kulttuuri

Etelä-Afrikassa Sowetossa avataan perjantaina teatteritalo, jonka tavoitteena on tuoda ykkösluokan kulttuuria alueelle, joka kärsii edelleen pahoin apartheidin arvista. 14 miljoonan euron teatteritalo on wau-arkkitehtuuria ja valtavan tärkeä kannanotto, sanoo teatterin edustaja.

Sinisen, punaisen ja keltaisen kuution muodostama rakennus on pystytetty maalle, jonne oli kasvamassa yksi Etelä-Afrikan pääkaupunkia Johannesburgia ympäröivistä hökkelikylistä. Vähävaraisille tarkoitettujen yksinkertaisten asuntojen joukossa kiiltelee nyt huippumoderni kulttuurilaitos, jonka tarkoitus on tarjota teatteria suurelle mustalle yleisölle ensi kertaa heidän elämässään.

- Tämä teatteri repii raja-aitoja yhteisöjen väliltä. Se tarjoaa paikan vuoropuhelulle, itseilmaisulle, unelmille ja tulevaisuudensuunnitelmille, sanoo teatterin hallituksen puheenjohtaja Ishmael Mkhabela.

Avoin tavallisille tallaajille

Sowetossa on miltei puolitoista miljoonaa asukasta. Siellä sijaitsee vapaustaistelijan ja entisen presidentti Nelson Mandelan pitkäaikainen kotitalo, ja siellä varttui myös toinen maan nimekkäimmistä ihmisoikeustaistelijoista, arkkipiispa Desmond Tutu. Sowetosta myös alkoi vuonna 1976 kansannousu Etelä-Afrikan apartheid-politiikan kaatamiseksi.

Arkkitehti Clara da Cruz Almeida sanoo halunneensa teatteritalosta rakennuksen, joka on mahdollisimman avoin paikallisille asukkaille, jalankulkijoille, joita suurin osa eteläafrikkalaisista on. Ratkaisuksi hän valitsi lasin, jonka läpi näkyy hänen mukaansa kaikki.

Teatterissa on suuri sali, jonka katsomoon mahtuu miltei 450 ihmistä, sekä kaksi pientä näyttämöä. Perjantain ensi-illassa esitetään kolme vuotta sitten kuolleen sowetolaisen kirjailijan Es´kia Mphahlelen novelliin perustuva näytelmä The Suitcase, matkalaukku. Saleihin on tulossa myös muun muassa musiikki- ja tanssiesityksiä.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset