Haukiputaan kirkon urut saavat uuden soinnin

Vanhan kirkon vuonna 1968 rakennetut urut remontoidaan ja urkujen sointi syvenee. Korjausurakan valmistuminen lykkääntyy yllätysten vuoksi.

Kuva: Yle

Urkuäänittäjä Jouko Pirkkanen on uudistanut Haukiputaan vanhan kirkon urkuja kohta puoli vuotta. Työ on ollut ennakoitua hitaampaa, koska kirkossa on toimittu viikonloppuisin ja urut ovat olleet normaalissa käytössä.

Kirkkourkujen korjaaminen on hidasta käsityötä. Haukiputaan vanhan kirkon urut ovat vuodelta 1968. Ne päätettiin korjata, koska urkujen ääni haluttiin nykyaikaistaa. Urkujen sointi muuttuu, Jouko Pirkkanen kertoo.

Soinnista tulee lämpöisempi ja laulavampi.

Jouko Pirkkanen

- Neljä äänikertaa on uusittu ja yksi äänikerta on jaettu kahtia. Mekaanisia osia on uusittu tai oikeastaan perinteistetty.

Remontti venynyt yllätysten takia

Kun remontti lopulta valmistuu, kokee kirkossakävijä eron veisuuta paremmin tukevana. Virsien säestysmahdollisuudet lisääntyvät, ja urkujen vire paranee.

Urkujen korjaaminen toi tullessaan muutaman yllätyksen Pirkkaselle. Kun urkujen laatikostoja alettiin purkaa, huomattiin, että kumpaakaan sormioilmalaatikkoa ei voitu irrottaa. Ne oli liimattu urkukaappiin kiinni. Nyt korvattavat osat täytyy tehdä pajalla Toivakassa Jyväskylän kupeessa ja matkaa tulee Haukiputaalle 400 kilometriä.

Aikaa kuluu ja remontin valmistuminen venyy. Alunperin piti olla valmista maaliskuun lopussa.

- En uskalla sanoa, milloin on valmista. Sitten kun kaikki työ on tehty, Jouko Pirkkanen tuskailee.

Hyvää kannattaa odottaa

- Soinnista tulee lämpöisempi ja laulavampi, Pirkkanen lupaa.