1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Moposta tuli aikuisten menopeli

Mopoilijoiden tehotarkkailussa poliisin haaviin jäi kaahareita ja rikkinäisiä mopoja. Samalla havaittiin, että mopoilu ei ole enää pelkästään nuorten suosiossa vaan mopoilla liikkuvat myös varttuneet kuljettajat.

Kuva: Yle

Viime viikolla nuoret kuljettajat ja mopot olivat koko maassa poliisin erityistarkkailussa. Valvonnan seurauksena poliisi otti Päijät-Hämeessä kiinni kolme rattijuoppoa ja yli 80 ylinopeutta ajanutta mopolijaa.

Viritettyjä ja muutoin epäkuntoisia mopoja poliisi poimi liikennevirrasta yhteensä 25 kappaletta.

Valvonnassa todettiin, että mopoilu ei ole enää vain nuorten suosima liikkumismuoto. Poliisi arvioi mopoilun yleistyneen varttuneemman väestön keskuudessa sitä mukaa, kun mopojen tekniikka ja käyttömukavuus ovat parantuneet.

Poliisi jatkaa mopoilijoiden valvontaa, koska liikenneturvan tutkimusten mukaan mopo on Suomen tieliikenteen vaarallisin ajoneuvo. Riski joutua mopolla onnettomuuteen on henkilöautoon verrattuna kymmenkertainen. Riskiä lisää kuljettajien kokemattomuus liikenteessä.

Mopoilijoista tulee poliisille myös runsaasti yleisöpalautetta. Esimerkiksi Päijät-Hämeessä poliisi on saanut kevään aikana runsaasti ilmoituksia vaaraa ja haittaa aiheuttavasta mopoilusta.