1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Vihreiden Laturi kiistää syytökset Haaviston kampanjan torppauksesta

Pekka Haaviston (vihr.) kampanjapäällikkö Riikka Kämppi syyttää Panu Laturia kapuloiden lyömisestä kampanjarattaisiin.

Presidenttiehdokas Pekka Haavisto kampanjoi keskiviikkona Kemissä. Tilaisuudessa riitti väkeä ja monet kuvauttivat itsensä mahdollisen tulevan presidentin kanssa. Kuva: YLE / Risto Koskinen

Pekka Haaviston presidentinvaalikampanjaa vetäneen Riikka Kämpin kanssa kirjan kirjoittanut konsultti Jussi Lähde sanoo, että vihreiden puoluesihteeri Panu Laturi haittasi Haaviston kampanjaa niin paljon, että Haavisto oli vaarassa pudota presidentinvaalien toiselta kierrokselta.

Kämpin ja Lähteen kirja Sydänten presidentti kuvaa Haaviston ehdokastietä ehdolle suostumisesta vaalien päättymiseen. Hyvään lopputulokseen yltäneen kampanjan taustalla kiehui puoluesihteeri Panu Laturin hääriessä ylimpänä myrkynkeittäjänä.

Laturi kiisti syytökset Yle radio 1:n Ykkösaamussa. Hänen mielestään ristiriidat eivät olleet sellaisia kuin kirjoittajat kuvasivat ja niistäkin ongelmista, joita vastaan tuli, päästiin yli hyvin.

- Mielestäni kuva siinä kirjassa on aika dramaattinen. Yhteistyö toimi ja Riikka Kämppi hoiti hommansa hyvin, Laturi toisteli useaankin otteeseen.

Lähde kirjoittaa Laturin uhanneen kampanjaviikkojen aikana toistuvasti katkaista kampanjan rahoituksen. Ykkösaamussa Laturi vastasi asiasta kysyttäessä, että välillä tulee vaikeita hetkiä, mutta niistä päästään yli.

Lähde kirjoittaa, että "Laturi korotti itsensä asemaan, joka ei mielestäni kuulu puoluesihteeriyteen. Syyt siihen eivät kuulu tämän kirjan piiriin, seuraukset kuuluvat".

Kämppi kirjoittaa jännitteisten suhteiden Laturiin ja "kouralliseen puolueaktiiveja" varjostaneen tilannetta. "Syvää luottamuspulaa henkivä toiminta aiheutti korvaamatonta ajan hukkaa tilanteessa, jossa kaikkien voimien olisi pitänyt toimia samaan suuntaan, voittoon presidentinvaaleissa."

Kämppi luki Machiavellin Ruhtinasta ja mietti, ettei "ihminen vallanpitäjänä ole kovin juuri kehittynyt" viidessä sadassa vuodessa.

Laturin mielestä jo vaalikampanjan tulos kertoo, että kaikki tekivät työtä yhteisen päämäärän eteen. Hän aikoo edelleenkin sanoa Kämpille, että tämä teki erinomaista työtä ja kiittää Kämppiä kampanjasta.