1. yle.fi
  2. Uutiset

Aki Choklat ylistää luovuutta: Opiskelija, unohda loppukäyttäjä!

Rikotaanpa yksi myytti heti alkuun: jalkinesuunnittelijan työ ei olekaan samppanjaa ja muotilehtien selailua pilvenpiirtäjässä New Yorkissa. Mutta ilman luovuutta ja intohimoa suunnittelijaksi ei kannata ryhtyä. Kansainvälisesti menestynyt suunnittelija Aki Choklat painottaa luovuuden merkitystä kouluttaessaan nuoria jalkinesuunnittelijoita, kuten Niina Turusta.

Kotimaan uutiset
Niina Turunen ja Aki Choklat HAMKin tiloissa

Suomalais-marokkolaistaustainen suunnittelija Aki Choklat on kansainvälisesti tunnettu jalkinealan kouluttaja, trendiennustaja sekä myös asusteiden ja vaatteiden suunnittelija. Miehellä on kodit sekä Firenzessä että Lontoossa - ja arjen ajankäytöstä itse suunnittelutyölle tahtookin jäädä yllättävän vähän aikaa.

- Suunnittelu on kaikkein pienin prosentti päivän, viikon tai vuoden työstä. Research ja ideoiden etsiminen, tuotantoprosessi, ideoiden selittäminen tehtaalle, tehtaan työn valvonta, siihen menee suurin osa aikaa. Pari tuntia viikossa on tosi luksusta jos pystyy rauhallisesti istumaan, niin että puhelin ei soi tai iPad kilahtele, että pystyy istumaan ja suunnittelemaan kokoelmaa. Pitää olla monitoimimies, sanoo Choklat.

Nuori Niina Turunen Järvenpäästä puolestaan valmistuu syksyllä Hämeen ammattikorkeakoulusta muotoilun koulutusohjelmasta jalkinesuunnittelun ammattilaiseksi, nimikkeellä muotoilija (AMK). Hän ei hätkähdä Aki Choklatin kuvausta työstään.

- En välttämättä niin moneen soppaan aio lusikkaa laittaa, mutta kyllä tuossa olisi tavoitetta.

Luovuus, luovuus, luovuus

Akin mukaan suunnittelijan pitää ensisijaisesti olla luova, löytää ratkaisuja ongelmiin. Hänen mukaansa luovuutta voi myös kehittää, niin kuin lihasta.

- Haluan, että opiskelijat kertovat oman tarinansa eivätkä ota mallia muun suunnittelijan maailmasta. Itse voin kertoa jokaisesta suunnittelemastani tuotteesta, mistä idea on tullut, mikä on tuotteen tarina, ja se on tärkeää. Identiteetin kehittämisessä voi mennä vuosia, hän sanoo.

Niina Turusella on toisaalta opiskelijana ollut aikaa panostaa juuri suunnitteluun.

- Minulla lähti vuosi ennen kokoelmani suunnittelua inspiraatio tietystä teemasta, valokuvasin paljon, antauduin sille. Koulussa on oppinut ymmärtämään kengän rakenteet, ja sitten yhteistyössä kenkätehtaitten kanssa näkee alan realiteetit. Meitä potkitaan luoviksi ja tuomaan omaa identiteettiä esiin töissä, kertoo Turunen.

Jalkinesuunnittelijan ammatti-identiteetti sisältää alan eri puolia ja eri näkökohtien huomioon ottamista.

- Pitää olla kaikkea, itseäni ei henkilökohtaisesti kiinnosta olla vain taiteilija eikä vain kaupallinen suunnittelija. Hyvä balanssi on menestyksen salaisuus, sanoo Aki.

Asiakas ensin vai ei?

Miten iso osuus kengän synnyssä on ajatuksella loppukäyttäjästä vai onko suunnittelu enemmän itseilmaisua?

- Iso kysymys ja tärkeä osa koulutusta. Itse opettajana koen, että on tärkeää, ettei opiskelija ajattele loppukäyttäjää. Luovuus on tärkeää, mutta sitten kun firmoille suunnittelee, niin pitää käytännöllisyys ottaa huomioon. Se on tasapainoa, ja tietysti ettei tee koko ajan vain 11-18-vuotiaalle naiselle tietynkorkoista korkoa, se on rajoittavaa suunnittelijalle. Luovuutta pitää kaupalliseen maailmaan tuoda lisää, sanoo Choklat.

Toisaalta, Niina Turunen lähestyy asiaa aivan päinvastoin.

- Minulla on tulossa käyttäjälähtöisestä suunnittelusta opinnäytetyö, pyrin tutkimaan kohderyhmää, mitä he haluaa ja katson, rajoittaako se luovuutta. Turha tehdä koristekenkiä, hän napauttaa.

Choklatkin myöntää, että timanttikorkokengät eivät häntä kiinnosta.

- Mielestäni ei tarvita enää yhtään lisää koristeellisia "red carpet" -kenkiä, sen sijaan mielenkiintoisia tuotteita kaivataan ympäri maailmaa.

Suomalainen jalkinesuunnittelu kukoistaa

Missä sitten piilee menestyksen kynnyssalaisuus? Miksi jotkut jalkinesuunnittelijat menestyvät ja jotkut eivät?

- Vaikeata määritellä, ja ainakaan kompromissi-sanasta en pidä lainkaan. Ei pidä olla ainoastaan egoa "minäminäminä" mutta sellaisellekin on kyllä tilaa. Täytyy ottaa myös ympäristö ja monet muut asiat huomioon. Jos on intohimo kenkiin, niin ehdottomasti suosittelen alaa, ja itse olen tyytyväinen, että saan tehdä tällaista.

Suomalaisen jalkinesuunnittelun nykytilasta Aki Choklatilla on positiivinen käsitys.

- Meillä on täällä suomalainen ainutlaatuinen aarre eli alan muotoilukoulu, joka pitää ehdottomasti viedä eteenpäin ja tiedottaa tästä. Täällä tehdään aivan upeita töitä, ja itse otan ainoastaan täältä työharjoitteluun opiskelijoita Lontooseen ja Firenzeen, ja aivan upeita työharjoittelijoita on tullut.

- Alan tila on tosi hyvä, on upeita suunnittelijoita maailmalla, kuten Minna Parikka ja Julia Lundsten, ja koko ajan tulee uutta, hän suitsuttaa.

Lue seuraavaksi