Laulua voi aistia keholla

Laulajan ääni ja ilmaisu voivat vaikuttaa kuulijaan kehollisesti. Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan pelkkä tunnerekisteri ei riitä kuvaamaan laulun vaikutuksia kuuntelijassa. Anne Tarvainen testasi tutkimuksessa itseään.

kulttuuri
Yleisöä Provinssirockissa
YLE / Mari Latva-Karjanmaa

Kuuntelija voi aistia laulajan ilmaisun omalla kehollaan. Tämän sai selville FM Anne Tarvainen, joka on tutkinut äänen ja ilmaisun kehollisia vaikutuksia. Björkin kappale Undo toimi tutkimuskappaleena. Keholla kuunnellessa heittäydytään tietoisesti laulajan valtaan.

- Antaudu kuuntelemisen vietäväksi. Anna laulajan äänen puhutella ja anna sen tuntua kehossa ja liikuttaa, Tarvainen kuvailee.

Elävän musiikin yhteydessä maallikon keho kuulee paremmin. Levyltä kuunneltaessa vaikutus on tutkijan mukaan yhtä vaikuttava, vaikka kappale on joka kuuntelukerralla aina samanlainen.

- Laulajan ilmaisussa on niin paljon informaatiota, että siitä riittää moneksi kerraksi koettavaa. Tai voi olla, että kuulija haluaa aina palata siihen samaan tilaan, mitä musiikki hänessä herättää, Tarvainen sanoo.

Äänen väriä ja tulkintaa

Arkikielessä saatetaan puhua tunteista ja tulkinnasta. Tämä on Anne Tarvaisen mielestä liian suppea rekisteri.

- Surukin tuntuu tietynlaiselta kehossa. Vivahde on eri, jos vaikka Jari Sillanpää laulaa kaihoisasti verrattuna vaikka blues-laulajan kaihoisaan tulkintaan.

Anne Tarvainen on myös itse levyttänyt musiikkia. Laulajan ilmaisun tutkimus on syventänyt laulukokemusta ja tehnyt tietoiseksi laulajan mahdollisuuksista vaikuttaa äänen väriin. Laulajan ei tarvitse väkisin yrittää luoda tunnetta ja tulkita.

- Pitää olla läsnä tässä hetkessä ja aistia mitä kehossa tapahtuu.

Värähdyksiä, vavahduksia, supistuksia ja laajenemisia - se on sitä tuntemista.

Anne Tarvainen

-Värähdyksiä, vavahduksia, supistuksia ja laajenemisia - se on sitä tuntemista. Jos sen päästää luontevasti siirtymään ääneen, on onnistunut.

Psykofyysistä vellontaa myös vanhemmalla iällä

Tutkija Tarvaisen mukaan musiikin ilmaisu tulee todeksi sen kuuntelijan kehossa. Kyseessä on kahden ihmisen välisestä kommunikaatiota.

Musiikin kokemus on saattanut nuorempana tuntua voimakkaammalta kuin vanhemmalla iällä. Anne Tarvaisen mielestä ihminen voi vanhetessaan kuunnella edelleen fiilistellen.

- Vanhemmiten voi jalostaa kuuntelun taitoaan ja kuunnella vielä syvemmin.

Tunteiden ei Tarvaisen mukaan tarvitse hidastua. Musiikilla niitä voi pitää yllä.

- On tärkeää, että ihminen voi vain olla ja jättää arjen paineet. Kun istuu pitkiä aikoja töissä tietokoneella, voi jähmettyä ja tulla sellainen olo, että tunnenko minä enää mitään.

- Musiikissa on kuitenkin sellainen voima, että se voi aina avata tuntemista uudelleen ja uudelleen.