Suomelle uusi lintulaji valokuvattiin Ahvenanmaalla

Suomen ensimmäinen kaukasianuunilintu (Phylloscopus nitidus) valokuvattiin Ahvenanmaalla viime sunnuntaina. Valtakunnallisesti tärkeät ja harvinaiset lintuhavainnot tarkastava BirdLife Suomen rariteettikomitea tutkii vielä havainnon ennen kuin se hyväksytään virallisesti maamme lajilistalle.

luonto
kaukasianuunilintu
Mika Bruun kuvasi kaukasianuunilinnun Lemlandin Lågskärillä 20.5.2012.Mika Bruun

Mika Bruun valokuvasi kaukasianuunilinnun Lemlandin Lågskärin lintuasemasaarella.

Kaukasianuunilintu on suunnilleen pajulinnun kokoinen idänuunilinnun lähisukulainen, joka pesii Turkin ja Iranin pohjoisosissa sekä Kaukasuksella. Laji on suurharvinaisuus Euroopassa. Se on havaittu Länsi-Euroopassa vain neljä kertaa: Ruotsissa, Färsaarilla, Iso-Britanniassa ja Saksassa.

BirdLife Suomen rariteettikomitea tarkastaa Suomessa tehdyt valtakunnallisesti harvinaiset lintuhavainnot ja arvioi, ovatko määritysperusteet riittävät ja onko lintu luonnonvaraisesti harhautunut. Ennen kuin rariteettikomitea tekee päätöksensä tästä havainnosta, komitea tutkii sitä vielä huolellisesti ja pyytää arvioita kansainvälisiltä asiantuntijoilta.

Tähän mennessä Suomessa on havaittu 468 luonnonvaraista lintulajia. Viime vuonna Suomessa havaittiin kaksi uutta lintulajia: kyläpöllönen kesäkuussa ja hietakurki syyskuussa.