Maito säilyi käyttökelpoisena yli kuukauden

Maito on siitä eriskummallinen elintarvike, että se voi pilaantua jopa 10 minuutissa tai säilyä käyttökelpoisena yli kuukaudenkin. Nykymaidon säilyvyyteen on tullut lisää päiviä parantuneen hygienian vuoksi.

ilmiöt
Maitopurkki kahvinkeittimen edessä.
Yle / Antti Kettumäki

Työpaikan jääkaappiin saattaa joskus unohtua elintarvikkeita pitkäksikin aikaa. Yle Kainuun jääkaapin peräosaan unohtui avoinna ollut kevytmaitopurkki jo huhtikuussa. Se oli pakattu 17.4.2012 ja parasta ennen päiväys oli 24.4.2012.

Toimittaja teki testin ja kaatoi sitä kahviinsa 23.5. - siis yli kuukauden vanhaa maitoa pakkauspäivästä. Maito ei juoksettunut kahvissa vaan näytti ja tuoksui normaalilta.

Hämeenlinnan Osuusmeijeri oli jalostanut maidon Pirkka-tuotemerkille. Maitopurkki on siis kulkenut pitkän matkan meijeriltä kajaanilaiskauppaan.

- Me olemme todenneet, että maito voi säilyä kaksikin viikkoa parasta ennen -päivämäärästä, sanoo Hämeenlinnan Osuusmeijerin laatupäällikkö Turkka Salo.

- Itse en ole kuullut näin pitkästä ajasta, mutta ei se ihan mahdottomalta kuulosta. Raaka-aine on ollut hyvää ja kylmäketju on ollut hyvä koko ajan, siksi tämä on mahdollista.

Tiukat laatuvaatimukset

Parasta ennen -päiväys ei ole koskaan ollut viimeinen käyttöpäivä. Pastöroinnilla raaka-aine säilyy kauemmin. Maidon myyntiaikaakin on voitu pidentää viimevuosista muutamalla päivällä.

Kylmäketjun katkeamattomuus on kaiken a ja o.

Turkka Salo

- Tunnen suomalaisen maidon raaka-aineen laadun. Lisäksi elintarviketeollisuus tekee tarkkaa työtä ja myös kaupan laadunvalvonta on kohdillaan, jatkaa Salo.

- Tärkeää on myös se, missä lämpötilassa jääkaappi on kotona. Paras lämpötila maidolle on 4-6 astetta.

Säilö oikein

Tässä tapauksessa maito on säilynyt pitkään, mutta se voi pilaantua jopa 10 minuutissa.

- Maito on herkkä valolle ja lämmölle, eikä jääkaapissa saisi säilöä varsinkaan sitrushedelmiä. Niistä maitoon tulee makuhaittoja.

- Kylmäketjun katkeamattomuus on kaiken a ja o. Kesähelteellä maito pitää ostaa lähikaupasta, sillä se voi pilaantua todella nopeasti, muistuttaa laatupäällikkö Turkka Salo.

Toimittajalle ei tullut kahvin juonnin jälkeen kiire vessaan. Seuraavana päivänä hän tuli täysin terveenä töihin.