Oudompaa Särestöniemeä esillä Rovaniemellä

Kattava läpileikkaus Reidar Särestöniemen taiteesta esillä Rovaniemen taidemuseoon. Perjantaina avattava näyttely on koottu Kirsi ja Keio Eerikäisen taidesäätiön lähes kahden sadan taulun kokoelmasta. Kokoelma on annettu säilytettäväksi Rovaniemen taidemuseolle. Näyttelyssä on esillä on 120 Särestöniemen teosta alkuajoista viimeisiin maalauksiin.

taide
Reidar Särestöniemen öljymaalauksia 50-luvulta.
Reidar Särestöniemen öljymaalauksia 50-luvulta. Keskellä ylhäällä 1956 pahville maalattu Särestön pihapiiri. Yle / Jarmo Honkanen

Taulukokoelma on saatu Rovaniemelle ainakin viideksi vuodeksi. Näin Lapissa on Särestöniemen kotimuseon 400 teoksen lisäksi merkittävä osa Reidar Särestöniemen, ehkäpä parista tuhannesta taulusta Tauluja on kulkeutunut ympäri maailmaa.

Reidar Särestöniemi tunnetaan parhaiten isoista värikkäistä maalauksistaan. Rovaniemen taidemuseon johtaja Hilkka Liikkasen mukaan näyttelyssä on kattava otos Reidarin käyttämistä tekniikoista.

- Näistä todella tutuista maalauksista on todella hienot esimerkit, mutta täällä on myöskin grafiikkaa jota Reidar teki ja piirustuksia ja tän tyyppisiä töitä ja myöskin näitä pastellitöitä.

Mukana on myös teoksia, jotka ovat nyt ensi kertaa yleisön nähtävillä.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan taidemuseon ja Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan yhdessä toteuttama teos joka on samanniminen kuin näyttely, "Harvoin tuuli puhaltaa arktisille jängille".

Kirjassa on uusia tulkintoja ja näkökulmia Särestöniemestä ja hänen taiteestaan. Lisäksi siinä esitellään kaikki Eerikäisen kokoelmassa olevat Särestöniemen taulut.

Nähtävillä ensimmäisen näyttelyn tauluja

Lapin yliopiston taidehistorian professorin Tuija Hautala-Hirviojan mukaan Reidar opiskeli 40-luvulta lähtien sinnikkäästi ja Reidarin läpimurto ja myyntimenestys tapahtui hänen palattuaan Suomeen silloisesta Leningradista vuonna -59.

- Silloin hänestä tuntui, että on aika esitellä sitä mitä hän osaa, ja hän järjesti Helsinkiin Pinxiin sitten yksityisnäyttelyn ja tästä yksityisnäyttelystä täällä on esillä neljä-viisi teosta.

Särestöniemi otti taiteellaan myös vahvasti kantaa Lapin luonnon puolesta. Tuija Hautala-Hirviojan mukaan ahdistus näkyi Reidarilla taiteessa monien muiden lappilaisten taiteilijoiden tavoin.

- Oli aikamoinen järkytys kun he todella ymmärsivät mitä se tarkoitti kun nämä suuret tekoaltaat täytettiin ja tää oli sellainen mikä havahdutti muun muassa Reidarin ja hän maalasikin tästä aiheesta, että kuinka tekoallas hukuttaa Lapin kylät.

Särestöniemen taulut ovat nähtävillä marraskuun 25.päivään asti Kulttuuritalo Korundissa.